Od 01.01. 2017. snižena stopa PDV-a 13% ne primjenjuje se na usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane u ugostiteljskim objektima te pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva u tim objektima. Često se navedene usluge pružaju gostima u kombinaciji s uslugama smještaja, na koje su u skladu s odredbama članka 38. stavak 3. točka a) Zakona o PDV-u, obračunava i plaća snižena stopa PDV-a od 13%. U praksi navedeno znači i čitav niz dvojbenih situacija glede ispravne primjene, obračuna i plaćanja, obveze za PDV po ispravnoj stopi. S ciljem pojašnjenja ispravne primjene snižene stope, početkom mjeseca veljače 2017. godine, Središnji ured Porezne uprave očitovao se u formi mišljenja na čitav niz pitanja, a iz kojih u skraćenom obliku u nastavku izdvajamo najznačajnije:


Oporezuje li se usluga all inclusive stopom od 13%?


U vezi s navedenim napominje se da all inclusive usluga koja se odnosi na usluge smještaja ili smještaja s doručkom, polupansiona ili punog pansiona u hotelima ili objektima slične namjene podliježe oporezivanju PDV-om po stopi 13%. Na usluge koje se obavljaju mimo ugovorene usluge smješta ili smještaja s doručkom, polupansionom ili punim pansionom, kao što je primjerice coffe break, ručak, večera ili piće potrebno je obračunati PDV po stopi 25%. Usluga all inclusive nije definirana Zakonom o PDV-u, te se u vezi tumačenja navedene usluge treba obratiti nadležnom ministarstvu.


Kojom stopom se oporezuje nadoplata za uslugu noćenja s doručkom u dvokrevetnoj sobi (nadoplata za dvokrevetnu sobu)?

Nadoplata za dvokrevetnu sobu je povezana uz uslugu smještaja ili smještaja s doručkom, polupansiona ili punog pansiona te se oporezuje sniženom stopom PDV-a 13%.


Ako primjerice agencija (što je čest slučaj s poliklinikama) plaća gostima samo smještaj, a gosti sami plaćaju doručak koja stopa PDV-a se primjenjuje? Ako se usluga nazove „nadoplata za doručak"?

Snižena stopa PDV-a 13% primjenjuje se samo na usluge smještaja ili smještaja s doručkom, polupansiona ili punog pansiona u hotelima ili objektima slične namjene. Prema tome doručak koji se poslužuje izvan usluge smještaja s doručkom oporezuje se stopom PDV-a 25%, neovisno o tome zove li se ta usluga doručak ili “nadoplata za doručak“.


Ukoliko gosti, što je čest slučaj sa sportskim grupama, imaju uslugu punog pansiona i dodatni obrok po kojoj stopi PDV-a se isti obračunava?

Dodatni obrok koji se poslužuje izvan usluge smještaja s punim pansionom oporezuje se stopom PDV-a 25%.


Poslovni ljudi rezerviraju, zbog dnevnica, uslugu noćenja s doručkom, a ručak ili večeru plaćaju sami. Ako je riječ o dodatnom obroku vezanom za smještaj, primjenjuje li se stopa PDV-a 13% ili 25%?

Ručak ili večera koji se poslužuje izvan usluge smještaja s doručkom, odnosno polupansiona ili punog pansiona oporezuje se stopom PDV-a 25%, neovisno o tome kako se zove, obzirom da se snižena stopa PDV-a 13% primjenjuje samo na usluge smještaja iz članka 38. stavka 3. točke a) Zakona o PDV-u.


Ukoliko je usluga coffee break-a vezana uz smještaj oporezuje li se isto po stopi 25%?

Smatramo da usluga coffee breaka-a nije vezana uz smještaj, pa se na takve usluge ne primjenjuje snižena stopa PDV-a, već se na uslugu coffe breaka PDV obračunava po stopi 25%.