Radniku koji nije zadovoljio na probnom radu poslodavac otkazuje ugovor o radu uz otkazni rok u trajanju od najmanje sedam dana.


Probni rad nakon zasnova­nog radnog odnosa ima za svr­hu da se utvrdi da li radnik koji je zasnovao radni odnos pod tim uvjetom zadovoljava zahtjeve i uvjete radnog mjesta (po­s­lova i zadataka).

Prema Zakonu o radu “N.N.” 93/14 probni rad se može ugovoriti. To znači, za razliku od službenog radnog odnosa, da će se poslodavac na to odlučiti ako je tako propisao autonomnim općim aktima ili ako je ta odluka donesena prije zaključivanja oglasa, natječaja ili objave potrebe za novim radnikom. Pravno je najsigur­nije da to bude propisano au­tonomnim općim aktom.

Probni rad ne smije trajati duže od šest mjeseci.

“Nezadovoljavanje radnika na probnom radu predstavlja posebno opravdan razlog za otkaz ugovora o radu” (članak 53. St.3. Zakona o radu).

Radniku koji nije zadovoljio na probnom radu poslodavac otkazuje ugovor o radu uz otkazni rok u trajanju od najmanje sedam dana. Otkaz mora biti u pisanom obliku i obrazložen. Mora se dostaviti radniku kome se otkazuje. To je još jedan razlog da se to precizno prethodno propiše. Ako nema općeg akta onda to može biti i u ugovoru o radu (traja­nje, praćenje, ocjenjivanje i dru­go).

Otkazni rok počinje teći danom dostave otkaza ugovora o radu.

U slučaju spora o osnova­nosti otkaza ugovora o radu zbog neuspješnog probnog ra­da, primjenjuju se odredbe o sud­skom raskidu ugovora o radu ( članak 53. St.4. i članak 125. Zakona o radu).

U praksi su različiti rokovi trajanja probnog rada. Najma­nje se traži za jednostavne, a naj­više za složene poslove. Bitno je da je to dovoljno vremena da poslodavac ocjeni radne, stručne i druge radne spo­sobno­sti radnika na probnom radu.