21.09.2014.
Proljev kod pasa i mačaka
Proljev je jedan od češćih problema zbog kojeg vlasnici pasa i mačaka posjećuju veterinara.
Ovakav zdravstveni problem može imati zaista različite uzroke i ponekad je teško pronaći uzroke tom stanju, te je frustrirajuće kako za vlasnika tako i za veterinara. Proljev ili diarea je termin kojim označavamo promjene stolice kod kojih je u njoj prisutno više tekućine pa je stolica vodena ili pekmezasta te je povećan broj stolica na dan.
Ponekad može biti prisutna vodena stolica, a da nije povećan broj defekacija, ili obrnuto - da životinja učestalo defecira, a stolica nije značajno promijenjena. Kod zdrave životinje, 90% tekućine koju uzme na usta resorbira se u probavnom traktu. Jasno je da svaki poremećaj koji interferira sa apsorbcijom tekućine može izazvati diareju.
Diareja se može razviti iz više razloga, no ipak je najčešća ona izazvana nepravilnom prehranom. Prvenstveno tu mislim na pse i mačke koji će poput usisavača usisati svaku mrvicu hrane na podu, zaletjeti se na smeće, kosti koje pronađu u šetnji i slično. Ponekad je uzrok nagla promjena vrste hrane koju uzima pas a vrlo često vlasnici nude svojim ljubimcima ostatke hrane preostale od njihova obroka ili općenito hranu namijenjenu ljudima.
Diareja izazvana hranom nastaje akutno, a nerijetko je praćena i povraćanjem. Bakterijske diareje često susrećemo kod štenadi. One mogu biti fatalne jer dolazi do gubljenja tekućine i elektrolita što kod malog organizma vrlo brzo može dovesti do dehidracije. Virusne diareje također su češće kod štenadi i mačića ali ih srećemo i kod odraslih životinja.
Jedan od mogućih uzroka su i infestacije crijevnim parazitima, razna trovanja pa i alergijske reakcije.
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Chutney od smokava
Chutney je pikantni slatko-kiseli umak od zrelog voća, povrća i začina koji oplemenjuje brojna jela
Sezonska kuhinja
Kolač od krušaka, čokolade i lješnjaka
Kruška je izvrstan izvor vitamina i minerala koji su ključni za zdravlje. Redovita konzumacija kruške može poboljšati probavu, smanjiti rizik od kroničnih bolesti i podržati zdravlje srca
Sezonska kuhinja
Jastučići punjeni amulama
Plodovi amule poznati su pod različitim imenima poput divlja šljiva, ciborica, dženerika, arzelinka te brojnim drugim. Amula dozrijeva od srpnja do rujna. Zreli su plodovi slatko-kiselkasti i sočni