Jaki svrbež ili bol su reakcija organizma na različite agense koji izazovu iritaciju kože.


Upalna promjena na koži psa izazvana autotraumom na­ziva se akutni vlažni dermatitis ili “hot spot”. Pas se češe, grize ili trlja o pod jer si tako pokušava ublažiti svrbež ili bol koji su zapravo pravi razlog nas­tanka hot spota. Jaki svrbež ili bol su reakcija organizma na različite agense koji izazovu iritaciju kože: lokalna reakcija na antigen kao kod alergije na buhu (još uvijek najčešći uzrok hot spota u području kukova), atopija, alergija na hranu, ekto­paraziti (krpelji, šugarci), problem s analnim vrećicama, stra­na tijela poput travki i iveraka zabodena u krzno, upala uha, kontakt sa supstancama koje mogu izazvati iritaciju kože (razna sredstva za čiš­ćenje), neodržavano krzno, psihoze (dosada, prinova u obi­telji) te bolna stanja izazvana promjenama na mišićno-ske­letnom sustavu (artritis, displazija ku­ka). Sve nabrojano mo­­že biti uzrokom hot spota, pa je vrlo teško kod prve pojave ovog problema, reći kakav pro­blem leži u pozadini ove kli­ni­č­ke manifestacije.

Hot spot najčešće viđamo kod pasa s dužom dlakom i to posebno onih s gustom podlakom-labradori i zlatni retri­veri, rotwaileri, njemački ov­čari te škotski ovčari, new faundlandi, bernski planinski pas, bernardinac. Problem se češće javlja kada je vrijeme toplo i vlažno pa je pretpostavka da nastanku hot spota kumuje i sla­ba ventilacija krzna.

Upravo sada, s dolaskom to­plog vremena, ovo je čest raz­log za posjet veterinaru. Hot spot je obično okruglog oblika, a lociran je na glavi (zatiljak, tjeme, lice) vratu, iznad kukova, iznad korijena repa te uz­duž prsnog koša. To su mjesta koje pas može dohvatiti bilo sa stražnjim šapama ili sa zubima. Tipična lezija je crvene bo­je, vlažna i eksudativna u sre­dini, a okolna koža je crvena. Dla­ke nema, a rubovi lezije su oštro ograničeni. Ovisno o stup­nju svrbeža ili boli koji je potaknuo psa na češanje ili grickanje, hot spot može biti veći ili manji. Nije rijetkost da ih nastane nekoliko na raznim dijelovima tijela i to u samo ne­koliko sati. Povećavanje hot spota ponekad je zaista dra­ma­tično pa od lezije koja u promjeru ima 1 cm za dva sata može nastati lezija veličine dlana. Ako se ne započne s terapijom lezije se brzo šire. Kada jednom nastane hot spot je vrlo bolan pa ta jaka bol na neki način signalizira psu da je pretjerao s češanjem, no čim se bol smanji opet započinje začarani krug.

Lokacija lezije nam ukazuje na primarni problem. Ako je hot spot na glavi ili licu mo­ramo pregledati oba vanjska sluhovoda, ako je na korijenu repa kontroliramo analne vre­ćice, ako je iznad kukova oba­vezno upitamo vlasnika o pret­hodnim problemima sa šepa­njem itd.