Potražnja za EUR-om dolazi od domaćih investitora dok su strani radije skloni prodaji europske valute pri trenutnim razinama. Najava Ministarstva financija oko izdanja nove USD obveznice također ima efekt na porast vrijednosti tečaja EUR/HRK. 


Rekordi su tu da se ruše. Naime, EURHRK ostvario je ovogodišnji rekord od 7,635. Za sada je izostala reakcija središnje banke. Potražnja za EUR-om dolazi od domaćih investitora dok su strani radije skloni prodaji europske valute pri trenutnim razinama. Najava Ministarstva financija oko izdanja nove USD obveznice također ima efekt na porast vrijednosti tečaja EUR/HRK. Aukcija trezorskih zapisa prošloga tjedna nije održana. Kamatne stope na međubankarskom tržištu i dobra likvidnost sustava i dalje su konstante. U slučaju potrebe za deviznom intervencijom od strane središnje banke moglo bi doći i do poremećaja i na novčanom tržištu.

Na međunarodnom tržištu tjedan je prošao u znaku sklonosti investitora prema riziku što se očitovalo kroz pad vrijednosti JPY. EUR/JPY testirao je ovogodišnji maksimum od 135,50. Od dobitnika valjalo bi izdvojiti GBP čija je vrijednost porasla nakon serije dobrih i malo manje dobrih podataka. Među bitnima je daljnji oporavak tržišta rada te izvještaj središnje banke u pogledu daljnjih postupaka oko inflatornih pritisaka i oporavaka ekonomije.

Tečaj GBP/HRK porastao je do  razine od 9,130. Protekloga tjedna objavljena je stopa rasta BDP-a na razini euro zone. Za razliku od ostalih vodećih zemalja koje bilježe solidan gospodarski oporavak euro zona je zabilježila pad gospodarske aktivnosti u 3. kvartalu. Pad od 0,4% promatrano na godišnjoj razini rezultat je podbačaja gotovo svih zemalja osim Njemačke. Ipak, usprkos neslavnim rezultatima EUR je uspio aprecirati u odnosu na većinu valuta pa čak i na USD.

Uzrok rasta EUR/USD-a svjedočenje je buduće guvernerke FED-a pred Kongresom u kojem je samo potvrdila spremnost FED-a na nastavak trenutno izrazito aktivne monetarne politike. Njena izjava imala je također efekt i na slabljenje JPY u odnosu na ostale valute.


Tečaj CHFHRK gotovo je nepromijenjen na tjednoj bazi i kreće se oko 6,190.