08.03.2001.
Reprodukcija mačaka
Većina ljudi pojam razmnožavanja mačaka vezuje za mjesec veljaču. Da stanujete npr. u Švedskoj imali bi malo problema sa tjeranjem mačaka samo u proljeće, no u našim klimatskim uvjetima to nije tako. Kod nas se mace tjeraju uglavnom tokom cijele godine. Zašto je to tako?
Ugodna klima i obilje hrane neophodni su za preživljavanje mladih životinja. Maca nosi mlade oko 2 mjeseca, dakle ako se tjera u veljači maleni će se omaciti u travnju, kada više nema straha od hladnoće. Kada omaci mačiće, maca će se tjerati ponovno samo 15 dana nakon okota, jer je vrijeme i te kako pogodno za to, pa se lako može desiti da novi mačići ugledaju svjetlost dana već u lipnju. Kako svi znamo, i u lipnju je kod nas toplo i zeleno, pa će većina maca "pomisliti", zašto ne bih imala još jedno leglo kada su uvjeti ovako odlični!!! I ako dođe mjesec kolovoz ili rujan, a vaša maca ponovno ima mačiće...
No da to tako ne ide u nedogled, pobrinula se priroda. Kako dan postaje, kraći, manje je sunčeve svjetlosti i maca se priprema za zimsko mirovanje, barem što se tiče reprodukcije. Dakle, nekoliko zimskih mjeseci možda će biti mirna. No ukoliko je vaša maca u stanu, gdje ima dovoljno svjetlosti barem 10 sati dnevno, lako se može dogoditi da se tjera i tokom cijele zime. Ustanovljeno je da su dugodlake pasmine mačaka pod jačim utjecajem svjetlosti, pa su njihovi ciklusi nešto rjeđi, tako se vrlo lako dogodi da prosječna, zdrava maca omaci 3 puta na godinu, po recimo 3 do 4 mačića pa računajte. Ne moramo ni spominjati kako izgleda kada se vaša kućna mačka tjera. Kod mačaka nema krvarenja tokom tjeranja za razliku od kuja. Od vanjskih znakova prisutne su jedino promjene u ponašanju: maca se valja po podu, trlja se o razne predmete, i što najviše muči vlasnike, neprestano mijauče. Ovaj period traje od 3 do 16 dana, u prosjeku 7 dana. Slijedeće tjeranje nastupa za prosječno 45 dana...
I što sada? Ako je ne pustite van, nezadovoljna je, mijauče i to uglavnom po noći, pa često to rezultira i lošim odnosima sa susjedstvom. Ako je pak pustite van, povećati će vam se obitelj za 4 člana. U današnje vrijeme vrlo je teško udomiti mačiće, a također se je teško odlučiti na uspavljivanje životinja koje su tek došle na svijet. Ono što je najbolje i trajno je rješenje za vašu žensku macu i za vas jest, tzv. kirurška sterilizacija. To je operativni zahvat kojim se maci odstrane jajnici koji su "tvornica" spolnih hormona. Često nas vlasnici pitaju u kojoj starosti sterilizirati macu i da li mora imati jedno leglo. Maca ne mora imati mačiće, jer ništa neće biti zdravija ili manje zdrava ako jednom omaci.
Ukoliko ste sigurni da vi ne želite mačiće, sterilizirajte vašu macu već u dobi od 6 mjeseci, dakle prije prvog tjeranja. Time se preveniraju neke bolesti mliječne žlijezde, a i trajno izostaje seksualno ponašanje koje obično smeta vlasnicima. Podvezivanje jajnika nema velike svrhe, jer se u tom slučaju maca i dalje tjera, a upravo to želimo izbjeći. Što se tiče neželjenih posljedica sterilizacije, među prvima se uvijek navodi debljanje. No nemojmo zaboraviti: da bi se maca jako udebljala, vi morate isto tako jako hraniti. Nitko se ne deblja od ničega. Ako steriliziranu macu hranite uredno, nema razloga za prekomjerno debljanje.
Mnogi vlasnici ne mogu se odlučiti na ovaj zahvat jer kažu nije prirodno. Nije prirodno ni da mace žive na 14. katu, niti da žive u gradu na asfaltu, niti da jedu komercijalne hrane. Prirodan život mogu imati mace na selu, a u gradu je to nemoguće. Pustite li macu van, prije ili kasnije nastradati će od psa, auta i nažalost često od zlonamjernih ljudi. Želite li zdravu, kućnu macu, sterilizirajte ju, cijepite ju redovito. Ni jedno ni drugo neće promijeniti onaj tipični mačji karakter zbog kojeg su tako omiljene.
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Brownie od rogača
Rogač (Ceratonia siliqua, L.) je zimzelena voćka iz porodice mahunarki koja raste kao samoniklo stablo, a potječe iz Sirije i Palestine. Ime mu dolazi od grčke riječi keras, što znači rog (zbog oblika mahune)
Sezonska kuhinja
Kuglof od jabuka i bundeve
Od ove dvije kraljice jeseni napravite sočni kuglof koji odlično paše uz ovo promjenjivo vrijeme vani
Sezonska kuhinja
Tagliatelle od kestena
Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje prirodno ne sadrži gluten pa ga možete koristiti u bezglutenskim kolačima, palačinkama, kruhu ili pecivima. Može se koristiti i za pripremu tagliatella, njoka ili palente.