Restauracija je posao koji ima bogatu tradiciju, a u novije vrijeme je u fazi uspona. Nekome možda zatreba restauracija vrlo vrijedne slike, dok će netko drugi obnoviti stare tapete umjesto da sve radi ispočetka. Za takav pothvat potrebno je osigurati površinu od 70 - 80 četvornih metara koja bi naravno posjedovala i potrebnu opremu te prijevozno sredstvo. Takav posao je idealan za dvoje ljudi. Više ljudi doista nije potrebno: jedna osoba bi se bavila administrativnim poslovima dok bi se druga bavila strukom u svojoj radionici. Za prvu osobu je nužno da posjeduje organizacijske i marketinške sposobnosti, dok druga mora biti sposobna u restauracijskoj sferi. Za otvaranje takve radnje dovoljna je srednja stručna sprema, međutim, kao i u svakom poslu poželjno je i daljnje usavršavanje. Vrlo je važno upoznati se i povezati s antikvarijatima, kolekcionarima, kritičarima i ostalim ljudima iz struke.
Restauriranje starih predmeta, slika, namještaja, tapeta, knjiga…
Izdvojeni članci
U ovom članku ću detaljno objasniti promjene koje smo kao poduzetnici dužni implementirati od 2026. godine. Želja mi je da razumijete i svjesno odaberete ono što je za vas optimalno — i u pogledu performansi i u pogledu cijene!
Jeste li vi vlasnik društva ili njegov glavni zaposlenik?
Ako vaše društvo ne može funkcionirati bez vas – ne posjedujete posao, nego posao posjeduje vas. U novom tekstu donosimo korake prema poslovanju koje ne ovisi o vlasniku – već o sustavu
Kada je pravo vrijeme za izlazak iz poslovanja?
Pravi trenutak za izlazak iz poslovanja ne dolazi sam od sebe — on se planira. Ako ste vlasnik društva i razmišljate o budućnosti, saznajte koja tri signala ukazuju da je vrijeme za strateško planiranje, koliko traje priprema i koje su najčešće pogreške koje smanjuju vrijednost društva.