Trgovačka društva i druge pravne osobe od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku su ona u kojima Republika Hrvatska kao dioničar ili udjeličar, osim gospodarskih, ostvaruje i strateške ciljeve

          
U Republici Hrvatskoj danas ima 40 trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku po odluci o utvrđivanju popisa trgovačkih društava u drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku „N.N“ 120/13 do 2/18.

          Posebno pitanje u vezi ovoga subjekta i njegovog statusa je odabir kandidata za članove i predsjednike uprava u tim trgovačkim društvima i drugim pravnim osobama. To je sada regulirano Zakonom o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske „N.N“ 94/13, 18/16 i 89/17. i Uredbom o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja kandidata za predsjednike i članove uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku „N.N“ 19/17.

          Odabir se provodi javnim natječajem. Uvjete koje moraju ispunjavati kandidati su propisani (za predsjednike i članove uprave, ravnatelje, zastupnike, direktore i dr.)

          Trgovačka društva i druge pravne osobe od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku su ona u kojima Republika Hrvatska kao dioničar ili udjeličar, osim gospodarskih, ostvaruje i strateške ciljeve: zakonsko i učinkovito ostvarivanje prenesenih javnih ovlasti, sigurnosti, osiguranje zdravlja, važne infrastrukture, neometanu opskrbu stanovništva i poslovnih subjekata te osiguranje gospodarskih službi u interesu građana i države, a ti subjekti, pored ostalog ostvaruju prihode a država sudjeluje u određivanju cijena proizvoda i usluga, kao prenesenih javnih ovlasti.

          Navedena trgovačka društva podijeljena su u tri skupine: prvu skupinu čine trgovačka društva i druge pravne osobe od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku (tu su upr. Autocesta Rijeka – Zagreb d.d.; Državne nekretnine d.o.o.; Fina; Hrvatska elektroprivreda; Hrvatska lutrija; Hrvatske Šume; Jadrolinija; Janaf; Plovput d.o.o. i drugi); drugu skupinu čine trgovačka od posebnog interesa u kojima Republika Hrvatska ima većinski udio (npr. ACI d.d.; Hrvatska poštanska banka; Imunološki zavod d.d.; Narodne novine d.d.; Zračna luka Rijeka d.o.o.; Zračna luka Zagreb i dr.); treću skupinu čine trgovačka društva od posebnog interesa u kojima Republika Hrvatska ima vlasništvo manje od 50% i čije dionice kotiraju na uređenom tržištu kapitala (INA – Industrija nafte d.d. ).

          Navedenim zakonom propisano je da se odabir kandidata za članove i predsjedničke uprave provodi na prijedlog resornog ministarstva, uz suglasnost Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, u skladu s Uredbom Vlade i na temelju javnog natječaja. Kandidati dostavljaju životopis i dokaze da ispunjavaju tražene uvjete (stupanj obrazovanja, deset godina radnog iskustva; uvjerenje o nekažnjavanju; poznavanje najmanje jednog stranog jezika; potvrdu da nema nepodmirenih obveza i drugo.

Nakon završetka postupaka o imenovanju upisuje se u sudski registar. Sve se to „potvrđuje“ u Vladi Republike Hrvatske i objavljuje. Postupak je propisan „državnim“ normama ali određene poslove obavljaju i tijela točno određenog trgovačkog društva u skladu sa Zakonom, statutom i drugim autonomnim aktima.