Samostalno obavljanje djelatnosti od strane određene fizičke osobe nije zapošljavanje niti rad i obavljanje određenih poslova za poslodavca (fizičku ili pravnu osobu).

To se odnosi i na ovlaštene inženjere građevinarstva koji po Zakonu o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja “N.N” 78/15, obavljaju točno određene poslove (djelatnosti) u vlastitom uredu. Ured mora biti registriran i upisan u odgovarajuće registre (upisnik) za samostalno obavljanje projektiranja i/ili stranog nadzora u građenju. U tom statusu oni su posebno osiguranje i u zdravstvenom i u mirovinskom osiguranju.

U praksi su česti slučajevi da navedeni inženjeri imaju zajednički ured i svi imaju status ovlaštenog inženjera. Oni su se udružili i obavljaju registriranu djelatnost. Njihovi odnosi uređeni su sporazumom kojega sklapaju u skladu s navedenim Zakonom o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja. Oni nisu u radnom odnosu bez obzira što su posebnim sporazumom uredili međusobna prava i obveze. Oni ne sklapaju ugovor o radu već se na temelju samostalnog obavljanja djelatnosti osiguravaju.

Međutim, može tako registriran (upisan) inženjer građevinarstva (ovlašteni inženjer) koji ima svoj registrirani ured, zaposliti drugu osobu i s njom sklopiti ugovor o radu i zasnovati radni odnos. On je poslodavac fizička osoba. Tu nema zapreka.

Može i pravna osoba biti poslodavac drugim radnicima: zaposlenim inženjerima arhitekture ili drugog ovlaštenog inženjera; kao i druge radnike sve po Zakonu o radu “N.N” 93/14 i Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja.

Osobe koje po posebnom propisu samostalno obavljaju profesionalnu djelatnost (npr. odvjetnici, privatni zdravstveni radnici, umjetnici, novinari, odgajatelji, lektori, prevoditelji, primalje, predstavnici obiteljskog doma, fizička osoba koja u vidu zanimanja obavlja poslove savjetovališta i usluga za pomoć i njegu u kući i sl.), uspostavljaju mirovinsko osiguranje na temelju dozvole za obavljanje djelatnosti odnosno upisa u registar koje vode za to nadležne udruge ili tijela.