Izabrani specijalist rada surađuje s poslodavcem, ovlaštenikom, stručnjakom zaštite na radu i radnikom o osiguranju zdravstvene zaštite  u vezi s propisima o zdravstvenoj zaštiti na radu.



Specijalist medicine rada je specijalist izabran od stra­ne poslodavca u skladu s propisima o specifičnoj zdra­vstvenoj zaštiti i zdrav­stve­nom osiguranju“ (članak 2. st.1. t.25).

Član je odbora za zaštitu na radu. Obavlja pregled radnika, po uputi poslo­davca i utvrđuje da li je ovaj sposoban za obavljanje pos­lova s posebnim uvjetima rada. On ocjenjuje kada radnik ponovno mora doći na kontrolni specijalistički pregled.

Specijalist medicine rada daje „ocjenu  o rizicima koji bi mogli štetno utjecati na sigurnost zdravlja trudnih radnica…radnica koje su nedavno rodile…kao i na zdravlje djeteta…” (članak 39 Zakona).

Specijalist  medicine rada utvrđuje koji su radnici trajno nesposobni za obavljanje poslova s posebnim uvje­tima rada… (članak 40 Za­kona).

Ocjenu zdravstvene i psi­hofizičke sposobnosti radnika „koji se nalazi u program liječenja odvikavanja ili re­habilitacije od ovisnosti… daje specijalist medicine ra­da“ (članak 60 Zakona).

Izabrani specijalist rada  surađuje s poslodavcem, ov­laštenikom, stručnjakom zaš­tite na radu i radnikom o osi­guranju zdravstvene zaš­tite u vezi s propisima o zdrav­stvenoj zaštiti na radu.

„Poslodavac je obvezan izabranom specijalistu me­dicine rada osigurati pristup na mjestu rada, a ovaj je du­žan surađivati sa svim subjektima u zaštiti na radu kod toga poslodavca, i to potpu­no profesionalno neovisno“ (članak 63. Zakona). 

„Speci­jalist medicine rada obve­zan je izvijestiti o sva­kom slu­čaju za koju se os­novana sumnja da se radi o profesionalnoj bolesti“ (čla­nak 63. st.9).