• Predlažem vam novu dnevnu aktivnost: svakodnevno vježbanje rješavanja problema! Najprije manjih, jer se tako stječe samopouzdanje i volja, potom većih, te na kraju i - najvećih problema!

"Imam problem, a ne mogu ništa mijenjati, niti išta riješiti!" –  česta je "džoker" rečenica za mnoge situacije. "Joj, što da radim?", razmišljate dalje naglas, usput nemoćno slijegajući ramenima, dok vaš slušatelj, koji je također krcat problemima, nastoji – promijeniti temu.

S problemima je isto kao i s tunelima: svaki ima svoj izlaz! Nema problema koji se ne može riješiti, jer svaki ima rješenje. Dakle, izlaz iz određene situacije uvijek postoji. Možda ga ne želimo vidjeti? Možda nam se rješenje ne sviđa? Jer, rješenje nije uvijek tamo gdje želimo da bude, a još manje je takvo da ga možemo lako provesti!

Kad netko rješava svoj problem, dobro je da si postavi slijedeća pitanja: "Što mi se najgore može dogoditi?" Kakav je to "najgori" neuspjeh, konkretan "najgori" scenarij koji mi prijeti? Čega se zapravo bojim? Da li je određen rizik za mene prihvatljiv?

Proces rješavanja problema redovno izaziva negodovanje, pobunu ili čak i urotu onih oko nas! I kod kuće, i na poslu. Pripremite se za ovakve nezgodne situacije, jer ponekad im se teško oduprijeti: lakše je popustiti pritiscima te začas nestane dobar trenutak za rješavanje nekog problema. A svaki novi pokušaj rješavanja teže ide od ruke! U međuvremenu "urotnici" znaju da će vašu "slabu" točku u  idućem pokušaju samo još bolje iskoristiti!

Zato, ako se dogodi da se vaša radna sredina ili obitelj počinju buniti, vjerojatno ste pogodili – pravo u srž problema! I nastavite ga rješavati, za vaše i njihovo dobro. U tom smislu svaki problem je ujedno i izazov! Hoćete li se oduprijeti volji onih koji ne žele da se nešto riješi jer su lijeni i komotni? Jer im se ne da mijenjati i angažirati oko nečega? Ili zato što ih je strah promjena?

Što je nužno da bi se problem riješio? Samo jedno: osoba koja ga rješava treba promijeniti kut gledanja na problem. U nekim slučajevima dobro je koristiti usluge neutralnih osoba, koje vide konkretnu situaciju jasnije baš zbog svoje drugačije perspektive.

Na primjer, ako imate situaciju da vam se netko stalno žali, postavite mu jednostavno pitanje: "Što je tvoj problem?" Kad dobijete odgovor, npr. "Ne zarađujem dovoljno!" kažite: "Pa, riješi to!" Ne dajte se uvući i prihvatiti "nerješiv" kut gledanja na stvari!

I mali i veliki problemi su jedinstvene prilike: rješavajući ih, poboljšavamo cjelokupni naš život, privatni i poslovni.

Predlažem vam novu dnevnu aktivnost: svakodnevno vježbanje rješavanja problema! Naravno,  najprije manjih, jer se tako stječe samopouzdanje i volja, a potom i većih, te na kraju i - najvećih problema!

Krenite odmah: koji problemčić želite danas savladati? I što vam se pritom najgore može dogoditi? Iskren odgovor često zna biti  i – smiješan. A ako ne uspijete "od prve"? E, pa opet ste na dobitku, jer ste -  trenirali!