24.08.2012.

Tečaj EUR/HRK i dalje pada

Piše:Ivan Slamić
stručni suradnik Službe trgovanja devizama i gotovinom Erste banke

Tečaj EUR/HRK zabilježio je pad s razine do 7,475 do 7,440. Pri razini od 7,440-450 pojavila se znatnija potražnja za eurom od strane korporativnog sektora


Iza nas je vrlo zanimljiv tjedan na domaćem tržištu. Tečaj EUR/HRK bilježi pad, dok kamatne stope na domicilnu valutu bilježe rast, posebice one na kraći rok. Rast kamatnih stopa na međubankarskom tržištu posljedica je trenutnog pomanjkanja likvidnosti. Naime, 2 milijarde kuna više nego je to uobičajeno još uvijek je u gotovom novcu u opticaju, što je logična posljedica vrhunca turističke sezone. Jenjavanjem sezone dobar dio gotovine bit će deponiran, a time uvećana i likvidnost sustava. Mnogi investitori počeli su zatvarati svoje duge pozicije u EUR-u upravo zbog visokih kamatnih stopa. Mnoštvo investitora radilo je terminsku kupnju EUR-a, a porast kamata na domicilnu valutu i pad tečaja prisiljava ih da zatvore svoje pozicije kako bi smanjili eventualne daljnje gubitke.

Kamatne stope trenutno se kreću između 3,50% i 4,00% na rok od dva tjedna dok su na rok od mjesec dana već nešto niže i kreću se između 3,00% i 3,50%.

Tečaj EUR/HRK zabilježio je pad s razine do 7,475 do 7,440. Pri razini od 7,440-450 pojavila se znatnija potražnja za eurom od strane korporativnog sektora, a tečaj EUR/HRK kraj tjedna dočekao je na razini od 7,460.

Tjedan je obilovao podacima kako iz Europe, tako i iz SAD-a. Eurozona je zabilježila daljnji pad gospodarske aktivnosti za 0,2% u odnosu na prethodni kvartal. Ipak, mnoge vodeće zemlje poput Njemačke, Austrije i Nizozemske još uvijek bilježe rast svojih gospodarstava. Iznenađujuće dobri podaci nastavljaju stizati iz SAD-a, gdje je zabilježen oporavak na tržištu nekretnina, povećanje razine maloprodaje, a rast je zabilježen i u proizvodnom sektoru. Za očekivati je da će FED, uslijed posljednjih podataka, ipak pričekati sa svojim programom dodatnog puštanja likvidnosti. S druge strane, od ECB-a se očekuje brzo djelovanje i to već na sljedećoj sjednici, a sve u cilju smanjenja troška zaduženja pojedinih zemalja, posebice Italije i Španjolske. Prošlotjedna izjava njemačke kancelarke kako apsolutno podržava ECB i njihovu akciju spašavanja eura drži vrijednost europske valute relativno stabilnom. Na tjednoj bazi promatrano, vrijednost najvažnijeg svjetskog valutnog para gotovo da je nepromijenjena i trguje se unutar uskog raspona od 1,227 i 1,2370. Tečaj USD/HRK nešto je niži nego prije tjedan dana i trenutno se kreće oko 6,045, što je posljedica rasta vrijednosti kune u odnosu na euro.

Vrijednost kune blago je porasla i u odnosu na, u zadnje vrijeme često spominjane, AUD, CAD, SEK i NOK.

Podijeli