Ima li vlasnik stana zakonsko pravo tražiti da se ukloni stablo koje je netko neovlašteno zasadio prije 20 godina ispod njegovog balkona, a koji je sada naraslo toliko da smeta? Susjedi u prizemlju redovito podrezuju grane do visine njihova prizemlja, a u zračnoj liniji našeg balkona na prvom katu narasla je prava velika jelka. Željeli bismo otpiliti bor u visini našeg balkona. Te dodatno pitanje – nedavno su na toj javnoj površini posađene nove sadnice ispred balkona, koje će opet za 10 godina biti upravo u visini našeg vidnog polja. Postoji li zakonski akt kojega svi moramo ispoštovati? Moramo li svakom stablu na javnoj površini zgrade dozvoliti slobodan rast, ometanje pogleda suvlasnika na višim katovima i smanjenje količine danjeg svjetla, kako bi prizemlje imalo prirodnu hladovinu?


U Vašoj situaciji najprije bi trebalo utvrditi tko je vlasnik nekretnine na kojoj se nalazi stablo koje Vas smeta, kao i uvrditi točnu granicu između nekretnine koja je u suvlasništvu Vas i ostalih vlasnika stanova (posebnih dijelova nekretnine) s nekretninom na kojoj se nalazi stablo.

Sukladno članku 105. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, vlasnik nekretnine smije iz svoga zemljišta istrgnuti žile i korijenje tuđeg drveća, kao i posjeći grane i dio debla drveta koje se nalazi u zračnom prostoru iznad njegove nekretnine. Sudska praksa je u ovakvim situacijama utvrdila da vlasnik nekretnine nad koju se nadvijaju grane tuđeg drveća ima pravo posjeći te grane, no ne može prisiliti vlasnika nekretnine iz koje stablo raste da ih sam posječe kroz tužbu. Jednako tako, vlasnik nekretnine nad koju se nadvijaju grane tuđega drveća nema pravo na naknadu štete od vlasnika drveća jer mu isto zaklanja pogled ili npr.  zbog hlada dovodi do smanjenja uroda njegovih usjeva. Pravo na naknadu štete imate jedino ukoliko bi granje, korijenje i drugi dijelovi stabla izravno na Vašoj nekretnini prouzročili štetu do koje je došlo zbog nedovoljno obzirnog postupanja vlasnika stabla (npr. pad stabla koje je zbog starosti trebalo biti posječeno).

Pravo služnosti vidika i svjetlosti je negativna kućna služnost propisana Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, a njezina suština je u propuštanju vlasnika (susjeda) da nešto čini na svojoj nekretnini, u Vašem slučaju da ne sadi drveće koje Vama zaklanja pogled i sunčevu svjetlost. Stoga za stjecanje prava navedene služnosti nije dovoljno izricanje zabrane susjedu da čini ono što oduzima vidik ili priječi dotok svjetlosti, nego je potrebno da se on toj zabrani i pokori ili da se o tome zaključi odgovarajući sporazum kojim bi se ustanovilo pravo takve služnosti za što se opet morate obratiti vlasniku nekretnine na kojoj se stablo nalazi.

 

Ukoliko smatrate da netko samoincijativno, bez dozvole vlasnika zemljišta, sadi drveće na tuđem zemljištu, slobodni ste vlasnika o tome obavijestiti, a jednako tako smatram da Vam je najlakši put za rješenje ovoga problema obratiti se vlasniku zemljišta i iznaći zadovoljavajuće rješenje sporazumom.