01.05.2008.
Uši-kožni nametnici
Od kožnih nametnika na psima i macama vlasnicima su daleko najpoznatije buhe, krpelji te šugarci. Manje je poznato da na njima mogu parazitirati i uši. Uši su maleni, plosnati insekti koji su specifični za svog domaćina i cijeli životni vijek provedu parazitirajući na njemu. Prenose se sa jedne životinje na drugu direktnim kontaktom te četkama i češljevima slično kao uši kod ljudi. Njihova jajašca čvrsto su slijepljena sa dlakom. Iz jajašca se izleže oblik parazita koji nazivamo nimfa, a ona se tri puta preoblikuje te postaje adultni parazit. Cijeli ciklus od izleganja iz jajašca do dostizanja odrasle dobi traje samo od 14 do 21 dan. Uši dijelimo u dva podreda. Prvi podred je Anoplura gdje spadaju uši koje su adaptirane da sišu krv domaćina. Ukoliko je infestacija vrlo jaka kod bolesne životinje može se razviti anemija, a i visoka tjelesna temperatura zbog jake iritacije kože. Kod pasa nalazimo jednog predstavnika ove skupine, a to je uš Linognathus setosus.U drugi podred pod nazivom Mallophaga spadaju uši koje grizu. Uglavnom se hrane kožnim derbisom i dlakama, no neke uši iz ove skupine također mogu povremeno sisati krv domaćina. Uši iz ovog podreda vrlo su aktivne pa će izazvati jak svrbež te promjene na koži koje će nastati zbog konstantnog češanja.Kod pasa nalazimo uš Trichodectes canis koja, kao i buha, može biti i prenosnih trakavice Dipylidium caninum. Kod mačaka parazitira Felicola subrostratus. Uši možemo vidjeti prostim okom i lakše ih je uočiti nego buhu jer se ne kreću brzo. Ponekad vlasnici misle da se radi o prhuti , no već pod običnom lupom očito je da se radi o insektima. Ušljivost u današnje vrijeme viđamo rijetko i srećom, uši su osjetljive na većinu insekticida koje koristimo u vječitoj borbi protiv buha.
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Brownie od rogača
Rogač (Ceratonia siliqua, L.) je zimzelena voćka iz porodice mahunarki koja raste kao samoniklo stablo, a potječe iz Sirije i Palestine. Ime mu dolazi od grčke riječi keras, što znači rog (zbog oblika mahune)
Sezonska kuhinja
Kuglof od jabuka i bundeve
Od ove dvije kraljice jeseni napravite sočni kuglof koji odlično paše uz ovo promjenjivo vrijeme vani
Sezonska kuhinja
Tagliatelle od kestena
Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje prirodno ne sadrži gluten pa ga možete koristiti u bezglutenskim kolačima, palačinkama, kruhu ili pecivima. Može se koristiti i za pripremu tagliatella, njoka ili palente.