U oblike neposredne veze (kontakta) spadaju oglas, natječaj i javni pozivi poslodavca da su im potrebni radnici određenih zvanja i znanja (uvjeta)

          Da bi došlo do zasnivanja radnog odnosa osobe koje žele taj pravni odnos prethodno moraju uspostaviti „vezu“. To se u praksi čini na različite načine bez obzira što propis zahtjeva da to bude dosta formalan postupak (organa, radnji i rokova). Najformalniji a i stroži je postupak zapošljavanje službenika u državnoj i drugoj (lokalnoj i regionalnoj) upravi, ali i u javnim službama. U pravilu to je natječaj. Daleko fleksibilnije je kada se taj postupak provodi prije nego što dođe do zaključivanja ugovora o radu.

          U teoriji se govori o neposrednoj i posebnoj vezi odnosno kontaktu među subjektima koji žele zasnovati radni odnos.  To je veza potencijalnog poslodavca i radnika. To bi trebalo biti javno, dostupno svakoj osobi koja želi zasnovati radni odnos ako za određeno radno mjesto ispunjava propisane odnosno „tražene“ uvjete. To je, uostalom u skladu i s Ustavom države.

           U oblike neposredne veze (kontakta) spadaju oglas, natječaj i javni pozivi poslodavca da su im potrebni radnici određenih zvanja i znanja (uvjeta). Natječaj je najčešći, najformalniji i „najstariji“ oblik neposredne veze među navedenim subjektima.

           Sadržaj natječaja nije ograničen ali je propisan „minimum“: točan naziv (ime) poslodavca onako kako je registriran (upisan) u javne registre za nastupanje u pravnom prometu; naziv radnog mjesta (poslova: zadataka) za koje se traže radnici / odnosno radnik i njihov broj; uvjeti za prijem u radni odnos; trajanje radnog odnosa; testiranje ili drugi način prethodne provjere; probni rad (ako je propisan), radno vrijeme, odmori i dopusti; plaće, naknade i nematerijalna prava; rok natječaja i dokazi koje potencijalni radnik treba dostaviti uz prijavu; način obavijesti o rezultatima natječaja; način dostavljanja dokumentacije i traženja potrebnih informacija i drugo.

          Natječaj mora biti javan. Ako nije propisano gdje se objavljuje onda su to sva sredstva javnog informiranja. Za radnika je natječaj besplatan (osim troškova dokumentacije i javljanja na natječaj). Postupak mora biti zakonit (u skladu s normama propisa koji utvrđuju taj postupak). Istina, u praksi su radnici izloženi troškovima puta i dolascima na mjesto posebnih provjera i sl.

           Nepravilno čine poslodavci koji ne obavještavaju kandidate o rezultatima natječaja, jer oni imaju pravo na zaštitu eventualno povrijeđenih prava.

          Drugi oblik neposredne veze je oglas koji ima isti sadržaj i isti cilj, iako je često posljedica autonomne odluke poslodavca i stanja na tržištu rada.

          Kada je u pitanju posredna veza među potencijalnim subjektima radnog odnosa onda se, prvenstveno misli na posredovanje u zapošljavanju putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Agencija za posredovanje i drugih registriranih subjekata koji u skladu sa zakonom mogu posredovati. Ovo posredovanje mora biti javno, neutralno, stručno, učinkovito, zakonito i besplatno.

         Nažalost, poslodavci koriste zatečeno stanje na neuređenom tržištu rada, veliki broj nezaposlenih i druge date okolnosti pa se rečenog ne pridržavaju, što u uređenom sustavu odnosa ne može biti tolerirano.