Želio bih prodavati cigarete u caffe baru. Što trebam napraviti u doregistriranju u obrtu i koliko to košta?


S obzirom da posjedujete obrtnicu i rješenje o upisu obrta u obrtni registar, nije potrebno podnašati zahtjev nadležnom tijelu ureda državne uprave, službi za gospodarstvo, radi doregistracije obrta odnosno upisa nove djelatnosti u obrtni registar.

Odgovor na Vaše pitanje nalazi se u odredbama članka 27. stavka 1. Zakona o obrtu (Narodne novine, 143/13), kojim je određeno da obrtnik može obavljati samo one djelatnosti koji su  obuhvaćeni obrtnicom, a kod povlaštenih obrta samo one za koje je dobio povlasticu odnosno  dozvolu.

Odredbama stavka 2. istog članka utvrđeno je da osim djelatnosti iz stavka 1. istog članka obrt može obavljati  i druge djelatnosti  koje služe obavljanju obrta koji je obuhvaćen obrtnicom ili se uobičajeno obavljaju uz obrt obuhvaćen obrtnicom ako se obavljaju u manjem opsegu,  odnosno ako ne predstavljaju pretežiti dio obrta.

Stavkom 3. ovog članka utvrđeno je da za obavljanje djelatnosti iz stavka 2. ovog članka fizička osoba ne mora ispunjavati uvjet stručne osposobljenosti, odgovarajućeg srednjeg obrazovanja ili položenog majstorskog ispita.

Iz navedenog proizlazi da možete u ugostiteljskom objektu prodavati cigarete bez podnašanja zahtjeva te Vas ništa ne košta.

Što se tiče plaćanja dodatnih poreza i doprinosa, trebate se obratiti nadležnoj poreznoj upravi.