31.05.2012.

Visok tečaj EUR/HRK

Piše:Ivan Slamić
stručni suradnik Službe trgovanja devizama i gotovinom Erste banke

Tečaj EUR/HRK porastao je s razine od 7,560 na 7,585, što je vrlo blizu maksimuma ostvarenog prije nekoliko mjeseci


Rast tečaja EUR/HRK, započet tjedan ranije, nastavljen je i prošlog tjedna. Uzrok tomu dospijeće je već nekoliko puta spomenute državne obveznice uz valutnu klauzulu. Država je obveznicu isplatila novcem koji su dobili ranijim izdanjem obveznice u dolarima. Relativno visok tečaj ne ostavlja ravnodušnom ni Centralnu banku, koja trenutno vrlo pomno prati daljnji razvoj situacije na deviznom tržištu. Vrlo je lako moguć scenarij da, s ciljem snižavanja tečaja, Ministarstvo financija održi jednu veću aukciju trezorskih zapisa uz valutnu klauzulu i na taj način supstituira odljev novca kroz isplatu obveznice, ali ujedno i ponudi tržišnim sudionicima „produživanje“ u euro denominiranoj imovini, što bi moglo rezultirati padom tečaja EUR/HRK.

Ukoliko tako nešto izostane, eventualna intervencija od strane HNB-a u slučaju daljnjeg podizanja tečaja EUR/HRK ne bi nas smjela iznenaditi. 

Na tjednoj bazi, tečaj EUR/HRK porastao je s razine od 7,560 na 7,585, što je vrlo blizu maksimuma ostvarenog prije nekoliko mjeseci.

Vrijednost kune pala je snažno i u odnosu na ostale valute. Jednim dijelom to je rezultat njene deprecijacije u odnosu na euro, dok je većim dijelom to posljedica pada vrijednosti eura u odnosu na ostale vodeće valute. Naime, trenutne tržišne okolnosti ne idu u korist euru.

Grčka i Španjolska su još uvijek top teme. Grčka s novim izborima pred vratima, dok španjolske banke vape za novom financijskom injekcijom od države.

Fundamentalno promatrajući, Europi ide sve lošije, a gospodarska aktivnost kopni. Na tjednoj razini promatrano, vrijednost dolara porasla je za više od 2,00% u odnosu na euro, s razine od 1,2780 na 1,250, što ujedno predstavlja dvogodišnji minimum. Tečaj USD/HRK, po prvi puta nakon dugo vremena, trguje se iznad 6,00 HRK za USD, što predstavlja rast od 2,5% na tjednoj bazi. Vrijednost eura u bližem razdoblju i dalje će biti pod snažnim utjecajem razvoja situacije oko Grčke i Španjolske.

Vrijednosti ostalih valuta također su porasle u odnosu na euro. Među najvećim dobitnicima tjedna je japanski jen.

Vrijednost funte također raste, kako u odnosu na euro, tako i u odnosu na kunu, usprkos činjenici da je britanska ekonomija ponovno ušla u fazu recesije s padom gospodarske aktivnosti za 0,3%, u usporedbi s prethodnim kvartalom.

Vrijednost franka i dalje je izrazito stabilna, a špekulacije o eventualnom uvođenju poreza na depozite u francima čak su ga uspjele i oslabiti. EUR/CHF trenutno se trguje oko 1,2020, a CHF/HRK oko 6,290.

Podijeli