Radi zaštite ćudoređa, maloljetnika se ne smije zaposliti na poslovima u kockarnicama, salonima za igre na sreću, disko klubovima, noćnim barovima, noćnim klubovima i sličnim poslovima.


Osoba mlađa od 15 godina ne smije se zaposliti. Osoba mla­đa od 18 godina a koja po­hađa osnovno obrazovanje ne smije se zaposliti. Inspektor ra­da će zabraniti rad maloljetnika mlađeg od 15 godina.

Zakonski zastupnik može ovlastiti maloljetnika s petna­est do osamnaest godina života za sklapanje određenog ugo­vora o radu, osim maloljetnika koji pohađa obvezno osnovno obrazovanje. Nakon toga, ma­loljetni radnik ulazi u radni odnos i ima ograničena prava i obveze u radnom odnosu.

Prema Obiteljskom zakonu maloljetno dijete može steći imovinu radom, nasljedstvom, darovanjem ili na nekom drugom pravnom temelju. Dijete koje ima prihode, dužno je pridonositi za svoje uzdržavanje.

Zakon određuje kada je pot­rebna prethodna suglasnost Centra za socijalnu skrb za skla­panje ugovora maloljetnika. To se odnosi i na sklapanje ugovora o radu.

Maloljetnik se ne smije za­posliti na poslovima koji mogu ugroziti njegovu sigurnost, zdravlje, ćudoređe ili razvoj. Ministar nadležan za rad pro­pisao je Pravilnikom koji su to poslovi na kojima se ne smije zaposliti maloljetnik, zbog po­sebnih opasnosti. To su:
- Poslovi koji su propisima zaštite na radu propisani kao poslovi s posebno teškim uvjetima rada;
- Poslovi koji su prema pro­pisima utvrđeni kao osobito teški i za zdravlje štetni te se na njima staž osiguranja računa s povećanim trajanjem;
- Poslovi koji su objektivno iznad njegovih fizičkih ili psiholoških sposobnosti, koji is­ključuju štetno izlaganje agensima koji su otrovni, kancerogeni, koji uzrokuje nasljedna genetska oštećenja ili štete ne­rođenom djetetu, ili koji na bilo koji način dugotrajno ut­ječu na ljudsko zdravlje; koji obuhvaćaju štetno izlaganje zračenju; koji obuhvaćaju opasnost od ozljeda na radu (nesretni slučajevi) za koje se može pretpostaviti da ih maloljetnik ne može prepoznati ili izbjeći uslijed njegove nedostatne po­zornosti na sigurnost, ili nedo­statka iskustva ili obuke; kod kojih postoji opasnost za život zbog izloženosti ekstremnoj hladnoći ili toplini, kod kojih postoji opasnost od buke ili vibracija.

Radi zaštite ćudoređa, ma­loljetnika se ne smije zaposliti na poslovima u kockarnicama, salonima za igre na sreću, dis­ko klubovima, noćnim barovima, noćnim klubovima i slič­nim poslovima koji potencijalno mogu ugroziti ćudoređe maloljetnika.

Poslodavac ne smije za­po­sliti maloljetnika bez prethodno utvrđene posebne zdravst­vene sposobnosti na poslovima za koje je propisano da malo­ljetnik može raditi samo ako mu je ta sposobnost utvrđena.