Točno na dan izlaska ove Burze, navršiti će se 20 godina Scipiona. Nekoliko mjeseci potom zaokružiti će se i 20 godina mojeg pisanja na ovim stranicama.

Dakle, 240 mjeseci, 15.000 pacijenata, te 2.000 stranica teksta kasnije, lako je reći da se sve promjenilo. Pa ipak, dvije su činjenice ostale iste. Potreba pacijenta za stručnom pomoći, s jedne, te naša nastojanja da zadovoljimo tu potrebu s druge strane. U tim nastojanjima, da odgovorimo na, često, teška stručna pitanja, te donesemo nova iskustva, znanja i tehnologiju u ovo naše područje življenja, proputovali smo na desetke tisuća kilometara, te posvetili mnoge godine naših života u kreiranju sustava koji danas može stručno liječiti široki spektar bolnih stanja sustava za pokretanje, kako u neoperativnom režimu, tako i u postoperativnoj terapiji.

Nedavno, na pregled je došla pacijentica koju sam liječio prije gotovo dvadeset godina. Tada, problem je bila bol u ramenu, poradi kalcifikata. U tom slučaju, bilo nam je potrebno gotovo mjesec dana da potpuno eliminiramo bolnost koja joj je stvarala probleme u svakodnevnom životu. Gotovo dva desetljeća to rame je bilo mirno, da bi se prije nekoliko mjeseci smetnje vratile, ali mnogo intenzivnije.

Ovaj puta, na prvom pregledu, jedva da je mogla odvojiti ruku od tijela. Bolnost je bila prisutna i u mirovanju, a posebice se pojačavala tijekom noći. “Biti ću super zadovoljna budemo li ovaj problem riješili za mjesec dana, kao i prvi puta.” bile su njene riječi. Tjedan dana i tri terapije kasnije, na njeno veliko iznenađenje, imala je puni i bezbolan pokret ruke, spavala je čvrsto i bez smetnji, te se vratila na posao.

Ta činjenica da danas možemo više no što smo mogli jučer, daje nam vjerovati da ćemo sutra moći više no danas, što je motivacija, bez premca.

No sve ovo ne bi bilo moguće bez naših pacijenata, čije strpljenje i podrška nisu opisivi riječima, ali ih svjedočimo svakodnevno. Također, neizmjerno mnogo dugujemo i Burzi, koja nam je omogućila da podijelimo svoje znanje i iskustvo, te educiramo čitatelje o aspektima njihova zdravlja koja ih najviše interesiraju.

Veselimo se pogledu na slijedećih 20 godina i strašno nas interesira što će nam sve donijeti.