Maca nosi mlade oko 2 mjeseca, dakle ako se tjera u veljači, maleni će se omaciti u travnju, kada više nema straha od hladnoće


U suradnji s Udrugom “Mijau” iz Rijeke svake godine organiziramo akciju sterilizacije mačaka za vrijeme mjeseca veljače i to za sve građane. Ove godine akcija sterilizacije maca počinje ranije! Kako je interes za sterilizaciju mačaka iz godine u godinu sve veći, odlučili smo produžiti veljaču! Rezervirajte svoj termin jer smo sa akcijom odlučili započeti već u siječnju!

Cijena u akciji je 205,00 kn što iznosi pola uobičajene cijene. Odaziv građana prošlih godina bio je više nego odličan! Ovim putem zahvaljujemo svima koji su se odazvali akciji i tako pomogli da u našem gradu bude što manje napuštenih mačića. Evo nekoliko općenitih uputa koje će vas zanimati ako se odlučite sterilizirati vašu macu:

Macu je potrebno dovesti na tašte. To znači, da ako imate termin utorak ujutro u 9 sati, maci nećete nuditi hranu ponedjeljak nakon 22 sata.

Vodu možete ostaviti na raspolaganju, ali nemojte maci nuditi mlijeko.

Pri dolasku u ambulantu tražit ćemo od vas kao vlasnika, da potpišete obrasce u kojima piše da ste suglasni da se obavi planirani operacijski zahvat, te da ste svjesni da takva procedura uključuje i opću anesteziju te da može biti povezana s određenim rizicima.

Zašto akciju organiziramo upravo sada?

Većina ljudi pojam razmnožavanja mačaka vezuje za mjesec veljaču.

Da stanujete npr. u Švedskoj imali bi malo problema s tjeranjem mačaka samo u proljeće, no u našim klimatskim uvjetima to nije tako. Kod nas se mace tjeraju uglavnom tijekom cijele godine. Ugodna klima i obilje hrane neophodni su za preživljavanje mladih životinja. Maca nosi mlade oko 2 mjeseca, dakle ako se tjera u veljači, maleni će se omaciti u travnju, kada više nema straha od hladnoće. Kada omaci mačiće, maca će se tjerati ponovno samo 15 dana nakon okota, jer je vrijeme i te kako pogodno za to, pa se lako može desiti da novi mačići ugledaju svjetlost dana već u lipnju. Kako svi znamo, i u lipnju je kod nas toplo i zeleno, pa će većina maca “pomisliti”, zašto ne bih imala još jedno leglo kada su uvjeti ovako odlični!!! I tako dođe mjesec kolovoz ili rujan, a vaša maca ponovo ima mačiće...

No da to tako ne ide u nedogled, pobrinula se priroda. Kako dan postaje kraćim manje je sunčeve svjetlosti i maca se priprema za zimsko mirovanje, barem što se tiče reprodukcije. Dakle, nekoliko zimskih mjeseci možda će biti mirna. No ako je vaša maca u stanu, gdje ima dovoljno svjetlosti barem 10 sati dnevno, lako se može dogoditi da se tjera i tijekom cijele zime.

Ustanovljeno je da su dugodlake pasmine mačaka pod jačim utjecajem svjetlosti, pa su njihovi ciklusi nešto rjeđi. Tako se vrlo lako dogodi da prosječna, zdrava maca omaci 3 puta na godinu, po recimo 3 do 4 mačića pa računajte... Ne moramo ni spominjati kako izgleda kada se vaša kućna mačka tjera. Kod mačaka nema krvarenja tijekom tjeranja za razliku do kuja. Od vanjskih znakova prisutne su jedino promjene u ponašanju: maca se valja po podu, trlja se o razne predmete, i što najviše muči vlasnike, neprestano mijauče. Ovaj period traje od 3 do 16 dana, u prosjeku 7 dana. Sljedeće tjeranje nastupa za prosječno 45 dana...