Cijena sterilizacije ženske mace u akciji iznosi 205 kn, što iznosi polovicu uobičajene cijene. Ove godine smo dodatno snizili cijenu za kastraciju mužjaka, pa tako cijena za kastraciju mužjaka u akciji iznosi 150 kn


U suradnji s Udrugom za zaštitu mačaka "Mijau" iz Rijeke, naša ambulanta svake godine organizira akciju sterilizacije mačaka, već devetu godinu za redom.

Kako je interes za sterilizaciju mačaka iz godine u godinu sve veći, a i mace zbog tople zime počinju tjerati sve ranije, ove godine s akcijom smo započeli već 7.1.2019. Cijena sterilizacije ženske mace u akciji iznosi 205 kn, što iznosi polovicu uobičajene cijene.

Novost je da smo ove godine dodatno snizili cijenu za kastraciju mužjaka, kako bi skrenuli pozornost na to da je za održavanje zdrave populacije mačaka koje se slobodno kreću, vrlo važno da se kastriraju i mužjaci. Tako cijena za kastraciju mužjaka u akciji iznosi 150 kn.

Odaziv građana Rijeke, kao i građana prigradskih općina i gradova, prošlih godina bio je više nego odličan! Ovim putem zahvaljujemo svima koji su se odazvali akciji i tako pomogli da u našem gradu bude što manje napuštenih mačića i neurednih staništa mačaka. Evo nekoliko općenitih uputa koje će vas zanimati ako se odlučite sterilizirati vašu macu:

Potrebno je telefonski ili mailom rezervirati termin. Macu je potrebno dovesti natašte. To znači da, ukoliko imate termin utorak ujutro u 9 sati, maci nećete nuditi hranu od ponedjeljka nakon 22 sata.

Vodu možete ostaviti na raspolaganju, ali nemojte maci nuditi mlijeko.

Pri dolasku u ambulantu tražit ćemo od vas kao vlasnika da potpište obrasce u kojima piše da ste suglasni da se obavi planirani operacijski zahvat te da ste svjesni da takva procedura uključuje i opću anesteziju te da može biti povezana s određenim rizicima. Macu treba donijeti u sigurnoj transportnoj kutiji, kako vam ne bi pobjegla. Ukoliko nemate takvu kutiju, možete ju posuditi kod nas. Ukoliko se radi o vanjskoj maci, treba je zadržati u kući nekoliko dana nakon zahvata, kako bi bili sigurni da se lijepo oporavila prije puštanja natrag u njeno stanište.

Zašto akciju organiziramo upravo sada? Većina ljudi pojam razmnožavanja mačaka vezuje za mjesec veljaču.
Da stanujete na primjer u Švedskoj, imali biste malo problema s tjeranjem mačaka samo u proljeće, no u našim klimatskim uvjetima to nije tako. Kod nas se mace tjeraju uglavnom tokom cijele godine. Ugodna klima i obilje hrane neophodni su za preživljavanje mladih životinja. Maca nosi mlade oko 2 mjeseca, dakle, ako se tjera u veljači, maleni će se omaciti u travnju, kada više nema straha od hladnoće. Kada omaci mačiće, maca će se tjerati ponovno samo 15 dana nakon okota, jer je vrijeme i te kako pogodno za to, pa se lako može desiti da novi mačići ugledaju svjetlost dana već u lipnju. Kako svi znamo, i u lipnju je kod nas toplo i zeleno, pa će većina maca "pomisliti", zašto ne bih imala još jedno leglo kada su uvjeti ovako odlični. I tako dođe mjesec kolovoz ili rujan, a vaša maca ponovo ima mačiće...
No, da to tako ne ide u nedogled, pobrinula se priroda. Kako dani postaji kraći, manje je sunčeve svjetlosti i maca se priprema za zimsko mirovanje, barem što se tiče reprodukcije. Dakle, nekoliko zimskih mjeseci možda će biti mirna. No ukoliko je vaša maca u stanu, gdje ima dovoljno svjetlosti barem 10 sati dnevno, lako se može dogoditi da se tjera i tokom cijele zime. Ustanovljeno je da su dugodlake pasmine mačaka pod jačim utjecajem svjetlosti, pa su njihovi ciklusi nešto rjeđi. Tako se vrlo lako dogodi da prosječna, zdrava maca omaci 3 puta na godinu, po recimo 3 do 4 mačića pa računajte... Ne moramo ni spominjati kako izgleda kada se vaša kućna mačka tjera. Kod mačaka nema krvarenja tokom tjeranja za razliku do kuja. Od vanjskih znakova prisutne su jedino promjene u ponašanju: maca se valja po podu, trlja se o razne predmete, i što najviše muči vlasnike, neprestano mijauče. Ovaj period traje od 3 do 16 dana, u prosjeku 7 dana. Slijedeće tjeranje nastupa za prosječno 45 dana...
I što sada? Ako je ne pustite van, nezadovoljna je, mijauče i to uglavnom po noći, pa često to rezultira i lošim odnosima sa susjedstvom. Ako je pak pustite van, povećati će vam se obitelj za 4 člana. U današnje vrijeme vrlo je teško udomiti mačiće. Ono što je najbolje i trajno je rješenje za vašu žensku macu i za vas jest tzv. kirurška sterilizacija. To je operativni zahvat kojim se maci odstrane jajnici koji su "tvornica" spolnih hormona. Često nas vlasnici pitaju u kojoj starosti sterilizirati macu i da li mora imati jedno leglo. Maca ne mora imati mačiće, jer neće biti ništa zdravija ili manje zdrava ako jednom imala mlade.
Ukoliko ste sigurni da ne želite mačiće, sterilizirajte vašu macu već u dobi od 5 mjeseci, prije prvog tjeranja. Neke su mace već sa 5 mjeseci skotne, pa ranom sterilizacijom nastojimo to izbjeći. Zahvat se obavlja u općoj anesteziji, a ako maca nije gravidna, traje oko petnaest minuta. Kao i kod svake opće anestezije i ovdje postoje određeni rizici na što će vas veterinar upozoriti. Maca mora biti na tašte kako bi se umanjila mogućnost povraćanja koje često prati opću anesteziju. Rez je kod mačaka malen, obično su to 2 šava i one se u pravilo vrlo brzo i uspješno oporavljaju.
Podvezivanje jajnika nema smisla jer se u tom slučaju maca i dalje tjera, a upravo to želimo spriječiti. Osim toga, podvezani jajovodi u mačaka se mogu rekanalizirati pa takva maca može ostati gravidna.
Što se tiče neželjenih posljedica sterilizacije, među prvima se uvijek navodi debljanje. No, nemojmo zaboraviti - da bi se maca jako udebljala, vi je morate isto tako hraniti. Steriliziranu macu treba hraniti hranom za kastrate. Naime, istina je da su nakon sterilizacije mace manje aktivne i manje se kreću, pa je to glavni razlog debljanja, no pravilnom ishranom to se apsolutno može spriječiti. Lovački instikti mačaka uglavnom ostaju očuvani, tako da one mace koje vole loviti miševe i ptičice pa ih ponosno pokazuju vlasnicima, ostaju lovice.
Mnogi se vlasnici ne mogu odlučiti na ovaj zahvat jer kažu nije prirodno. No, nije prirodno ni da maca živi na 14. katu, niti da živi u gradu na asfaltu, niti da jede komercijalnu hranu. Prirodan život mace mogu imati na selu, ali u gradu je to nemoguće.
Nakon samog zahvata mace se oporavljaju iznenađujuće brzo. Već 12 sati nakon operacije većina maca se ponaša sasvim normalno. Neke, delikatnije, budu "uvrijeđene" nekoliko dana, no drugi, treći dan sve počnu normalno uzimati hranu. Šavovi se odstranjuju 9 dana nakon operacije i nije potrebna nikakva posebna njega rane osim ako nemate macu koja pod svaku cijenu želi sama skinuti šavove prije vremena. U tom slučaju koriste se zaštitni ovratnici.