Umirujuća je vijest da skoro za sve postoji barem nekakav lijek. Evo, više od pola Amerikanaca trenutno koristi barem jedan lijek na recept. Ako ništa drugo, danas odista nije teško biti duševno bolestan.


Ovih dana ambulante i bolnice rade punom parom. Isto­vremeno ne prestaju javni sla­vospjevi oko liječničkih timova, koji obaraju rekorde po broju obavljenih pregleda ili drugih medicinskih intervencija. (Ne­mojmo sitničariti ako bolničke kuhinje jednu kokoš podijele na 10 obroka. Znamo da deb­ljanje nije zdravo.) Onkološki pa­cijenti gotovo da legnu na ope­racijski stol čim saznaju za dijagnozu. (Ni tu nećemo njurgati ako se zbog ductal carcinoma in situ još uvijek odstranjuje cijela doj­ka. Nije baš praksa više u svijetu, ali mi smo uvijek bili nekako po­sebni…) Uskoro ćemo biti puno zdravija nacija s prom­ptnim rje­šavanjem onoga što ne valja. 

Umirujuća je vijest da SKO­RO ZA SVE postoji BAREM NE­KAKAV lijek. Evo, više od pola Amerikanaca trenutno ko­risti barem jedan lijek na re­cept. Ako ništa drugo, danas odista nije teško biti duševno bolestan. Šarolikost takvih otklona od normalnog ponašanja već sada je skoro zastrašujuća.

Američko psihijatrijsko ud­ruženje povremeno objavljuje nova izdanja Dijagnostičkog i statističkog priručnika za du­ševne poremećaje. Nekada je takvih poremećaja bilo stoti­njak, a danas ih brojimo više stotina. Možda je to zbog ras­tućeg znanstvenog znanja, ali prije će biti da je u pitanju sklo­nost, koju psihijatrija nosi pre­ma patologiziranju ljudi. 

Bizarnost i maštovitost no­vih duševnih poremećaja je bez­granična. Tako osoba koja želi detaljnije znati da li hrana, koju jede, sadrži GMO ili neke druge štetne sastojke zapravo pati od orthorexie nervosa, a to je stanje koje predstavlja pa­to­lošku opsjednutost biološki čis­tom i zdravom prehranom. Ili kada osoba koja nije konfor­mist učestalo propitkuje vlast i postavlja nezgodna pitanja za­pravo ima poremećaj protiv­ljenja i prkosa. Daroviti učenici, koji bi htjeli brže napredovati i kojima učmali sustav predstav­lja svojevrsnu kočnicu u razvoju, često postaju uznemireni i nestrpljivi. Naravno, sustav se teško mijenja, ali etiketa i dijagnoza se zalijepe promptno. (Dis­ciplinu i autoritete treba poštivati, svaki odmak ili pobunu zapravo se pretvara u patologiju.) To je poremećaj manjka pozornosti (sa ili bez hiperaktivnosti). Po takvoj logici, gotovo uvijek vam mogu nešto di­jagnosticirati. To je onda samo korak do antidepresiva i sličnih lijekova. Mislite da će vas farmacija regenerirati?

Prozac ili Paxil nipošto nisu bezazleni preparati. Sklonost suicidu samo je jedna od mo­gućih nus-pojava. No, to je sa­mo krajnja stanica čudnih postupaka, nakon čega teško da možemo postati bolji ili zdraviji ljudi. Prizvuk abnormalnog (a da abnormalnosti faktički ne­ma) može vas pratiti cijeli ži­vot. Bolje da ne govorim o mo­gućim zloupotrebama krajnje sumnjivih dijagnoza ili o pra­tećem ugnjetavanju okoline… Psi­hijatrija nam je isprala mo­zak i svijet je pun „luđaka“. Ima li itko normalan?

Prijavite se na besplatni newsletter: 
[email protected]
Novosti iz svijeta zdravlja, alternativne medicine i zdrave prehrane, sve na jednom mjestu!