Ideja da su loši zubi i krvareće desni usko povezani sa srčanim bolestima tinja već godinama

Samo spominjanje LDL kolesterola asocira na infarkt. Proganjanje zasićenih masnoća započelo je prije pedesetak godina i nije stalo do danas. Farmaceutska industrija svesrdno je prihvatila ovakvu orijentaciju, šopajući nas gomilom doživotnih terapija. (Znate li nekog penzionera, tko nije njihov klijent?) Snižavanje kolesterola postala je svojevrsna opsesija, koja bi svakako trebala osigurati bolje zdravlje i manje bolesti. Ništa od toga se nije dogodilo. Možda je problem postao i veći. Činjenica je da pola srčanih bolesnika ima potpuno normalan LDL kolesterol. Krije li se ključni problem negdje drugdje?

Za uočavanje sasvim konkretnih faktora rizika ponekad nisu potrebne beskrajne uputnice, liste čekanja i analize. Signali su pred nosom ili, ako hoćete preciznije, pod nosom. Ideja da su loši zubi i krvareće desni usko povezani sa srčanim bolestima tinja već godinama. Jednostavno zato što obično dolaze u kompletu. Mnoga promatranja iz prošlosti su pokazala da loše desni udvostručuju rizik. No, zagovornici kolesterol-teorije uvijek su odgovarali da je to najčešće čista koincidencija. Dakle, oni koji zanemaruju zdravlje svog srca zanemaruju i zube. Riječ je o dvije nebrige, a ne o uzročno-posljedičnom odnosu. Što je prava istina?

Grupa istraživača sa Sveučilišta Connecticut došla je do zapanjujućih saznanja. Uzročnici plaka u arterijama nisu životinjske masnoće, odnosno kolesterol iz hrane je nepravedno optužen. Uzorci lipida srčanih pacijenata ne pokazuju povezanost sa životinjskim mastima, nego vuku porijeklo od specifične grupe bakterija – bakteroida. (One su prvenstveno nastanjene u crijevima, gdje sudjeluju u procesu razgradnje hrane. Debele osobe ih imaju manje, što znači da je proces razgradnje hrane kod njih nekompletan.) U nekim okolnostima, ove bakterije su poput masnih nametnika, baš zato što produciraju toliko lipida. Imunološki sustav ih tada prepoznaje kao nametnike, a enzimi za njihovu razgradnju pokreću upalni proces. Prepoznajete li proces ateroskleroze? Bakteroidi na sličan način uzrokuju bolesti desni. Ali, nije da bolesti desni uzrokuju infarkt, već je bakterija uzročnik jednog i drugog, možda u isto vrijeme. Štaviše, razina bakteroida je redovito povišena kod dijabetesa tipa 2, odnosno u uvjetima lošeg kontroliranja razine glukoze. Kako je dijabetes usko povezan s nezdravom zapadnjačkom hranom, izgleda da se i arterije začepljuju pod istim uvjetima.

Opet se pokazuje (po ne znam koji put) da iste bakterije mogu biti i veliki prijatelji i veliki neprijatelji, ovisno o stanju organizma. Mnogi simptomi ukazuju na zaokret u bolesnom pravcu, od upaljenih desni pa nadalje. Reagiranje u samom početku možda vam i život može spasiti.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]