Pripremite se na vrijeme, zaštitite usnice, napravite koji balzam viška i poklonite ga dragoj osobi za nadolazeće blagdane


Uz kombinaciju vjetra i hladnog vremena često se dogodi da nam usnice ispucaju. Ako smo osjetljiviji i skloni tome, lako na ovako osjetljivim ispucanim usnicama izađe herpes. Pripremite se na vrijeme, zaštitite usnice, napravite koji balzam viška i poklonite ga dragoj osobi za nadolazeće blagdane.

Izrada je nevjerojatno laka. Receptura ima na tisuće i sve se vrte oko istih postulata. Usnice je potrebno nahraniti kakvim dobrim maslacem, činiti to redovito i obilno.

U balzame za usne dodaju se samo masnoće (ulja i maslaci) koji se dodatno stisnu s malo voska.

Jedna od mojih omiljenih receptura glasi ovako: 1 (uvijek jušna) žlica sitno naribanog dobrog domaćeg pčelinjeg voska, 1 žlica ulja kokosa (ili shea maslaca), ½ žlice naribane tamne čokolade s barem 70% kakaa (ostatak pojedete), 2 žlice ulja koštica marelice (ili kantarionovog ulja), 5 kapi eteričnog ulja slatke naranče (firme Oshadhi, Pranarom ili Florihana).

Postupak je sljedeći: u jednu veću zdjelu stavite hladnu vodu, u nju stavite suhu staklenu posudicu koja će u vodu biti uronjena par centimetara. U tu posudicu stavite vosak i odabrano bazno ulje (marelica ili kantarion), upalite na lagano vatru, polako miješate i čekate da se vosak skroz otopi u ulju. Kada više ne vidite tragove voska, dodate sve ostale sastojke osim eteričnog ulja. Miješate dok se sve ne rastopi i sljubi. Na samom kraju dodate eterično ulje naranče, promiješate i vaš balzam za usnice je gotov! Pakirajte ga u male posudice za balzame 10 do 20 ml koje ćete kupiti u ljekarni ili u trgovini specijaliziranoj za sastojke za izradu prirodne kozmetike.

To je najjednostavnije učiniti tako da u čistu špricu uvučete još tekuću smjesu (pazite, brzo se hladi i stvrdnjava) i istisnete ju u posudicu za balzam. Možete kupiti i prazne tube za “labelo” i sadržaj balzama uliti u njih. Pri tome pazite da prvo istisnete samo par milimetara smjese pa kada se malo ohladi dodate ostatak smjese da ne bi procurila po navojima. Također, ako koristite shea maslac, dodajte ga na samom kraju prije eteričnih ulja i ručno izradite (izmutite) u smjesi. Ako se shea previše zagrije, kada se bude ohladio skupit će se u sebe odnosno postati zrnat i neugodan pri mazanju. To je to! Uživajte!