Prekrasni, mirisni, čipkasti bazgin cvijet… Ima li išta mirisnije i ljepše? Upravo ovih dana cvate na sve strane. Otiđite autom malo van grada, prošećite se prema Drenovi, zađite prema Gorskom kotru i uberite ove predivne cvjetove. Pričekajte da prije branja prođu bar tri dana od zadnje kiše. Berite ju u košaru, da ima zraka. Kući odmah po dolasku rasprostrite cvijet do cvijeta na toplom i prozračnom mjestu, npr. na tavanu, na čistom papiru. Okrećite cvjetove jednom dnevno, pa neće potamniti nego će zadržati svježu bijelo-žutu boju. Takva bazga je najbolja za mirisni i ljekoviti čaj.

Bazgu možemo slobodno zvati prirodnim antibiotikom. Podiže imunitet, djeluje protubakterijski i protuvirusno. Pojačava znojenje, olakšava is­ka­šljavanje, blagotvorno djeluje na respiratorne organe. Bazga ublažava bolove, smanjuje temperaturu, vrlo blago smiruje pa nam je idealna biljka kod gripa i viroza.

Osim toga je diuretik (izbacuje vodu iz organizma) te laksativ (možemo ju koristiti kod blagih zatvora), što znači da je i često korištena u mješavinama za mršavljenje.

Bazgin cvijet mogu koristiti i djeca i starije osobe te nema za sada zabilježenih interakcija s lijekovima.

Pogotovo je korisna za osobe kojima je potrebna potpora u obnovi jetre jer djeluje općenito protuupalno na cijelo tijelo, ali i specifično hepatoprotektivno.

Ipak, predostrožnosti radi, velike količine bi trebale izbjegavati izuzetno osjetljive osobe koje imaju komplikacije sa žuči ili čir na želucu.

Plavi plodovi bazge sadrže toksičan sambunigrin koji sadrži cijanovodik kojeg pogotovo ima u nezrelim plodovima i listovima. Ovo je termolabilan otrovan spoj koji se poništava termičkom obradom. To znači da ako skuhate čaj od bobica bazge, ako zakuhate pekmez ili sok, bojazni apsolutno nema. Ovakve pripravke možete davati i djeci. No, ako se zaigrate na jesen pod stablom bazge i najedete se njenih zrelih plodova, vjerojatno će vas uhvatiti nagon za povraćanjem, glavobolja, šum u ušima, proljev pa i nagli pad tlaka.

Dakle, s plodovima prirode treba pametno i oprezno. Upoznajte ih, upoznajte njihove zakonitosti i polako ih uvedite u svakodnevni život.

Poklonite sebi i obitelji ljekovit vikend u prirodi, a branje bazgina cvijeta za sunčana dana to definitivno jest. Neopasan, siguran, mirišljav prirodni antibiotik kojeg treba svaka kuća!