Čaj od bijele mrtve koprive blagotvorno djeluje i na kožu, pa predlažem da se jednu večer počastite šalicom čaja od njenog lista i cvijeta te napravite kupku!


U laičkoj primjeni razlikujemo dvije vrste kopriva. To su mrtve i žive koprive. Žive koprive su one koje ža­re prste, a spadaju pod Ur­tice (npr. Urtica dioica). One koje ne žare ruke spadaju pod Lamium, mrtve kop­ri­ve. Mrtve koprive sliče na žareće, ali imaju izduženiji list, velike cvjetove i četve­rouglastu stabljiku. Jedna od njih je i bijela mrtva kopriva, Lamium album. Ima bijeli cvijet koji se najčešće uz liš­će biljke u cvatu sakuplja za čaj. 

Bijela mrtva kopriva je skoro pa zaboravljena biljka koja se tradicijski koristila za tretiranje ginekoloških tegoba. Po sistemu „biljka za žene“ koristila se za najširu paletu ženskih bolesti: za upalna stanja i bolesti jajnika, miome maternice, hormonalne disbalanse u vidu bolnih, preobilnih i neredo­vitih menstruacija, ali i za disbalans u klimakteriju, pa sve do gljivičnih i bakterijskih vaginalnih infekcija. Nekada su se za vaginalne infekcije najčešće koristile kupke i parenja, a danas su češće u upotrebi ispiranja iri­gatorom. 

Kako čaj od bijele mrtve koprive blagotvorno djeluje i na kožu, predlažem vam da se jednu večer počastite ša­licom čaja od njenog lista i cvijeta te napravite kupku. 

Za kupku 100 grama lista i cvijeta potopite na 5-6 sati u 5 litara hladne vode, po­tom procijedite, podgrijte i dodajte u pripremljenu kadu s toplom vodom, u kadi os­tanite dok se voda ne smlači. I molim Vas, u ovako divne biljne kupke nemojte dodavati nikakva pjenila, eterična ulja ili šumeće kugle. Dopus­tite si osjetiti ljepotu čistoće biljnog čaja. Ove kupke naj­bolje si priuštite prije spavanja, jer bijela mrtva kopriva djeluje opuštajuće, pa nije prikladna za vrijeme kada vam je potrebna umna aktiv­nost. Ljekovite tvari biljke os­mozom ulaze u tijelo i re­dovitom upotrebom mu po­mažu u balansu koji znači zdravlje. 

Čaj radimo tako da jednu čajnu žličicu lista i cvijeta bi­jele mrtve koprive prelijemo šalicom hladne vode, pustimo stajati jedan sat i tek on­da podgrijemo i pijemo na gutljaje. Ovakav čaj će ujed­no pomoći i kod upalnih stanja sluznice grla, jer, kao što liječi kožu i dobro djeluje na regeneraciju kože dok se kupate u kadi, blagotvorno dje­luje na sva tkiva koja do­takne.

Dakle, za domaću zadaću, pripremite si biljnu kupku od bijele mrtve koprive i po­pijte šalicu njezina čaja!