Otiđite prošetati izvan grada, odvezite se makar autobusom u prigrad ili vlakom par stanica prema Gorskom kotaru i provedite jedno sunčano poslijepodne u čišćoj prirodi, vratite se bistrije glave i sretnijeg srca.



Počelo je proljeće i bilje po­činje izvirivati na sve strane. Ako ste pratili ove tekstove, si­gurna sam da ste počeli uoča­vati bilje oko sebe. Nije potrebno da otiđete daleko od grada kako biste uočili zlatnu paprat na zidu (koju koristimo kod bolnih zglobova ruku), rosopas u parku (koji koristimo protiv bradavica na koži), maslačak (koji puni mineralima i drenira jetru), žuti žednjak (koji po­maže ranama da brže zarastu) i tratinčicu (koja osim na respiratorne organe dobro djeluje i na upaljene i bolne zglobove i otekline od gihta).
 
Uskoro će se i puzava steža protegnuti po travnjacima,  ona nam pomaže kod upala u usnoj šupljini. Tu je i crni sljez koji pomaže kod jakog kašlja, a koji će se pojaviti iza kakvog ru­ševnog zida. Vodopija će svojim plavim cvjetovima ukrašavati okoliš kakvog puta i pod­sjećati nas na nakupljenu vodu (i celulit) u organizmu. Lju­bičica, koja je već u zalazu, podsjetit će nas da trebamo imati na umu svoj kronični bronhitis, a stolisnik, čiji listići tek proviruju, da je vrijeme da se pobrinete za svoju kožu. U par­ku ćete možda uočiti i cr­venu djetelinu koja pomaže kod valunga u menopauzi, a us­koro će vas zapljusnuti i miris lipe koja umiruje i um i tijelo.

Uskoro će cvasti i drvo onog gloga u susjednoj ulici, a pelin će početi dobivati svoj karak­terističan kitnjast oblik. Možda ćete pored kakvog puta ili na rubu betona ugledati i pastir­sku iglicu koja njeguje upaljenu kožu i početne listiće majčine dušice koja nas podsjeća da je važno disati, i to disati punim plućima. Sve ove ljekovite bil­jke (i puno drugih) možete vidjeti u svakom kutku grada, ali u gradu su prljave i zagađene nakupljenim nečistoćama i smogom. Zato otiđite prošetati izvan grada, odvezite se makar autobusom u prigrad ili vla­kom par stanica prema Gors­kom kotaru i provedite jedno sunčano poslijepodne u čišćoj prirodi, vratite se bistrije glave i sretnijeg srca. Jer, vaš život to zaslužuje!