Ove biljke su nježne, neagresivne i sigurne za upotrebu kad postoji potreba za smirivanjem, ispiranjem velike tuge, smanjivanjem stresa, olakšavanjem usnivanja, kad postoji potreba za većim odmorom tijekom sna. S niti jednom biljkom ovdje nećete pogriješiti

 

Svakoga u nekom trenutku sustigne krizni, teški trenutak ili period kada nam je potrebna potpora izvana. Ponekad, ako težina tuge nije prevelika, možemo si pomoći i izvana. U prvom redu to su sunce i svježi zrak. To znači da i za vrijeme kiše i magle također se moramo prisiliti biti bar sat ili dva vani. Bez pudera i tamnih naočala, sa što više otkrivene kože. Svježi zrak znači i kada je bura i hladno.

Potrebno je i obratiti pažnju na prehranu, što više povrća, pogotovo tamnozelenog lisnatog te dostatnim količinama vode.

Osim toga nije naodmet pokušati piti ljekovite biljke. Koje biljke kod kojih tegoba točno treba piti, u kojim kombinacijama i kojim dozama, najtoplije preporučam da se posavjetujete sa stručnom osobom koja se bavi biljkama. Kod velikih tuga, velikih stresova i pomicanja tektonskih ploča, tajfuna i tsunamija, zavisno od specifične životne situacije, biljke će biti drugačije, njihov redoslijed, doze i terapije.

Općenito, biljke koje je dobro imati kod sebe su valerijana ili odoljen jer smanjuju stanični stres, umiruju um i tijelo, kamilica jer smiruje glavu i želudac, mažuran jer smiruje glavu i srce, a otvara pluća, majčina dušica jer pomaže i njeguje na svim razinama, smiruje um, uspavljuje te otvara bronhe za udisaj, jaglac jer donosi energiju svjetla i sunca, smiruje glavu, rastvara sluz u bronhima i plućima, kantarion ili gospina trava jer donosi svjetlost, kumulativno nakon 3 tjedna počinje djelovati protudepresivno, glog jer zacijeljuje emotivnu bol u srcu i ujednačava ritam srca, menta jer hladi glavu i probavne organe, vrisak jer smiruje um, a osvježava tijelo, matičnjak jer smiruje um, tijelo, želudac i crijeva, hmelj i lazarkinja jer smiruju um i tijelo, pasiflora jer smiruje um.

Ove nabrojane biljke nježne su, neagresivne i sigurne za upotrebu kad postoji potreba za smirivanjem, ispiranjem velike tuge, smanjivanjem stresa, olakšavanjem usnivanja, kad postoji potreba za većim odmorom tijekom sna i sl. S niti jednom biljkom ovdje nećete pogriješiti. Najčešće ljudi kombiniraju valerijanu s majčinom dušicom općenito, pa onda izaberu još jednu koja će najspecifičnije djelovati na njihove tegobe. O svakoj biljci bi se moglo napisati 20-ak stranica. Ako ste sami brali bilje, koristite ga! Brano vašom rukom, svježe, puno je bolje nego išta kupljeno u ljekarni, staro tko zna koliko godina, iz uvoza i tko zna s kakvog zemljišta.  Valerijana, kamilica, mažuran, majčina dušica, jaglac, kantarion, glog, menta, vrisak, matičnjak, hmelj, lazarkinja, pasiflora...