Bol je obrambeni mehanizam, te mu je cilj zaštititi cijelo tijelo ili jedan njegov dio od oštećenja ili novih oštećenja

 

Trenirati sam počeo prije otprilike 3 mjeseca, treninge imam svaki dan, nekad su malo lakšeg intenziteta, nekad malo težeg.

Prije otprilike tjedan dana nakon trčanja (šprint je bio zadnjih 100-ak metara), dan poslije me uhvatila bol u desnoj nozi, oko područja kvadricepsa. Ležanje na leđima i dizanje desne noge u zrak čini se nemogućim, izaziva toliku bol da vam ne mogu opisati. Prvih par dana nisam mogao normalno hodati, šepao sam. Dok odmaram ili ne krećem se, ne boli me niti malo, no čim krenem hodati ili trenirati, boli užasno.

Kad treniram, prvih 50-ak metara jedva krenem trčati, ali ostatak treninga odradim s bolovima, no izdržljivo je. Kad završi trening, bol se javlja nakon.

Trener kaže da je zbog neistreniranosti mišića noge i jer mi je ovo sve još uvijek novo, što mi vi preporučujete i o kakvoj se ozljedi po vama radi? Da li da mirujem? Da li da posjetim doktora?

 

 Odmah prekinite s treninzima i potražite ortopeda ili iskusnog fizioterapeuta koji će vas pregledati i postaviti dijagnozu. Potom će vam dati savjete kako da sanirate ozljedu i postupno se vratite u sport.

Bol je obrambeni mehanizam, te mu je cilj zaštititi cijelo tijelo ili jedan njegov dio od oštećenja ili novih oštećenja. Kratkotrajne bolne reakcije mišića i tetiva, a kao normalan fiziološki odgovor na zahtjevnu fizičku aktivnost, traju nekoliko dana, te se smanjuju, a ne pojačavaju s novim treningom. U konkretnom slučaju simptomi ne odgovaraju uobičajenim „upalama mišića“.

Opisane smetnje mogu ukazivati prije na upalu tetive, vjerojatno gornjeg hvatišta mišića rectus femorisa (dijela kvadricepsa), ili, manje vjerojatno, donje tetive iliopsoasa. Moguće je i da se radi u nekom rjeđem poremećaju poput impingementa zgloba kuka ili tzv. sportske hernije. Svako od navedenih stanja liječi se drugačije, stoga je specijalistički pregled nužan.