Imam 48 godina i cijeli život se bavim sportom. Zadnjih godina to je dosta trčanje, biciklizam i vježbe snage. Već dugo Imam bol u kuku koja nikako ne da mira i ne prolazi.

Napravila sam MR kukova i zdjelice i sve je u redu, samo malo upala trochanter major.

Vježbe koje jačaju leđa, kukove, trbuh i stabilnost tijela redovito radim. Želim ponovo trčati. Što mi preporučujete?

Svi simptomi koje imate, govore u prilog stanju koje nazivamo trohanteritis, trohanterni burzitis, ili sindrom trenja traktus iliotibijalisa. Vrlo pojednostavljeno, bolnost i specifičan upalni proces događaju se na mekim tkivima iznad koštane kvrge na butnoj kosti, a kao rezultat prenaprezanja (dugog hodanja i trčanja).

Kod jednog dijela pacijenata, vježbe snage za trup i kukove mogu biti od koristi. No, kada i nakon nekoliko mjeseci upornog vježbanja nema rezultata, vrijeme je za terapiju.

Tri su opcije:

Prva je fizioterapija zasnovana na terapiji ultrazvukom i laserom, u kombinaciji s kompleksom vježbi istezanja. Kao i u situaciji samo s vježbanjem, niti ona nije 100% uspješna.
Druga je terapija udarnim valom. Osobno ju preferiram kod hodača i trkača, jer su konačni rezultati najbolji u usporedbi s ostalim metodama fizioterapije.

Ako terapija udarnim valom ne donese željeno smanjenje bolova, preostaje injekcija protuupalnog lijeka direktno u bolno mjesto.

Bilo kojim terapijskim smjerom krenemo, potrebno je redovito vježbanje i prilično vremena da se bolnost i upala reakcija potpuno smire.