U protekla 3 tjedna osjećam bolove na palpaciju u predjelu prsne kosti koji se reflektiraju u torakalni dio kralježnice a ponekad i u lopaticu. U biti najviše me boli prsna kost. Moram napomenuti da sam imala bronhitis i jaki kašalj prije otprilike mjesec i pol dana. Išla sam dva puta slikati pluća i srce i nalaz je uredan. Išla sam slikati i vratnu kralježnicu i postoje neke degenerativne pro­mjene na C7 i C5 (blago suženje između diskova ). Još ću obaviti i magnet torakalnog dijela i prsne kosti. Moje pitanje je o kakvoj je ovdje povredi kralježnice riječ ( očigledno da je ) i što mi preporučujete?

Bolnost na palpaciju prsne kosti iznimno je rijetko vezana za poremećaje u grudnoj i vratnoj kralježnici. S druge strane, bol na dodir rebara i prsnog koša češće je vezana uz pritiske na izlazišta živaca ili na samu leđnu moždinu.

U ovom slučaju, a s obzirom da povijest bolesti pišete da je bolnost nastala nakon perioda jakog kašlja, vjerojatnije je da se radi o lokalnom problemu na samoj prsnoj kosti ili u njenoj bližoj okolini. Naime, poslije dužeg i intenzivnog fizičkog stresa kakav predstavlja kašalj, moguće je da dođe do upale hrskavica koje povezuju prsnu kost sa rebrima (rebra se ne hvataju direktno na prsnu kost, već preko svojih hrskavičnih produžetaka). Takvo stanje naziva se po autoru koji ga je prvi opisao- Tietze-ov sindrom. To je benigan, iako vrlo neugodan sindrom. Akutna faza traje do 12 tjedana, a može prijeći i u kronično stanje koje traje mjesecima. Naravno, bez odgovarajućeg pregleda nije moguće biti siguran.

Tietze-ov sindrom u Scipionu uspješno liječimo kombinacijom metoda manualne me­dicine (mobilizacije rebara, fasciorelaksacije,) i lasera. Ako je riječ o Tietze-ovom sindromu, ne preporučanjem vježbe, naročito u izrazito bolnoj fazi.