Već više od 4 mjeseca se svako jutro budim s jakim bolovima u torakalnoj kralježnici. Inače sam jako aktivna, posao koji obavljam je uglavnom stojeći i trčim i planinarim redovito. U 1. mj. sam imala prometnu nesreću i nisam imala velikih problema u početku ali nisam sigurna da li je ta bol sada posljedica te nezgode. Tijekom dana ne osjećam nikakve bolove niti me sprječava u bilo kojim aktivnostima ali buđenje i ustajanje iz kreveta je postalo zamorno. Nisam u mogućnosti doći na pregled, ali ako bih mogla dobiti nekakvu radnu dijagnozu i savjet što dalje?

Činjenica da tijekom dnevnih i sportskih aktivnosti nemate smetnje, kao i to što se simptomi ne pojačavaju s vremenom, govori kako problem ne bi trebao biti veliki poremećaj. Jutarnja bolnost, koja prolazi po razgibavanju najčešće govori u prilog protruzije diska, u ovom slučaju u grudnom dijelu kralježnice. Kako ne opisujete širenje boli u lijevu ili desnu stranu grudnog koša, ta protruzija je vjerojatno centralna i vrši pritisak na nježne strukture koje okružuju leđnu moždinu u spinalnom kanalu. Taj je pritisak dovoljno slab da tijekom dnevnih aktivnosti ne uzrokuje simptome, ali tijekom noći, poradi skraćivanja mišića i vezivnih struktura, on postaje intenzivniji, te ga osjećate kao bol.

Prvi korak u sanaciji ove smetnje svakako bi trebao biti pregled iskusnog fizioterapeuta, koji će potvrditi ovu dijagnozu ili postaviti drugu. Potom će procijeniti mogućnosti liječenja, a u slučajevima poput ovih najbolje rezultate dobijemo primjenom metoda manualne medicine, poglavito mobilizacijskih i manipulacijskih tehnika usmjerenih na poboljšanje pokretljivosti grudne kralježnice. Obavezan dio liječenja i kasnije profilakse jesu vježbe s naglaskom na fleksibilnost. Po završenoj terapiji, koja može trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana, modifikacija treninga je nužna, a kako bi se u njega uklopile vježbe mobilnosti (dinamičkog istezanja), te fleksibilnosti (statičkog istezanja), a s ciljem prevencije ponovne pojave bolnosti, koja je kod diskalnih protruzija u grudnoj kralježnici česta.