11.09.2019.

Brat je preminuo u Kanadi, kako da dobijem smrtovnicu?

Piše: Nikola Pranjić, dipl. iur. www.odvjetnik-pranjic.hr

 

Što napraviti ako vam se supruga od pokojnog brata koji je preminuo u Kanadi prije 12 godina ne želi javiti niti poslati smrtovni list da se održi ostavinska rasprava?

 

Zatražite izdavanje međunarodnog smrtnog lista izravno od nadležnog tijela u Kanadi. Svoj zahtjev obrazložite i dostavite dokaze o srodstvu. U slučaju poteškoća možete se obratiti i Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, Službi za međunarodnu pravnu pomoć, a koje će putem Veleposlanstva u RH u Kanadi svakako biti u mogućnosti pomoći vam u rješavanju ovog pitanja.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .