Osim fantastičnih jestivih delicija (koje preporučam pogotovo od bundeve trukinje, tublek) kod bundve posebnu pažnju zaslužuje ljekovita koštica.

Zdravo je jesti sezonski a sada u vrijeme jeseni sa­vršeno je vrijeme za jela od tikvi i bundeva. Ima ih preko 800 vrsta, rastu po cijelom svijetu, spominju se u skoro svim svetim spisima, cijelu ljudsku povijest smatrane su ljekovitom biljkom i izu­zetno vrijedim prehrambe­nim artiklom.
 
Bundeve su vrlo ukusne ali i jako zdrave, prepune su minerala, vitamina (A, C, D, i B komplex) i elementima u tragovima (kalcij, kalij, selen, fosfor).

Bundeva čisti i liječi pro­bavni trakt, djeluje smiru­juće i poboljšava pamćenje, podiže opći imunitet, čisti i jača kožu, djeluje na balans ženskih hormona (ima folne kiseline). U isto je vrijeme i blagi diuretik i niskoka­lo­rična hrana pa je pogodna za kure mršavljenja.
 
Osim fantastičnih jestivih delicija (koje preporučam pogotovo od bundeve trukinje, tublek) kod bundve po­sebnu pažnju zaslužuje lje­kovita koštica.
 
Sirove koštice (možda sa­mo osušene, ali ne i zasolje­ne) trebaju jesti muškarci koji imaju problema sa pro­statom. Ako je moguće treba pojesti i onu potkožicu ispod ljuske, svaki dan dvije šake dnevno. To je mnogim muš­karcima pomoglo čak i da se skinu sa tableta.
 
Mnogi ljudi tom problemu žele doskočiti i na način da u prehrani koriste samo bučino ulje. No, to nije to i neće pomoći iz više razloga.
 
Prvo potkožicu i vlaknaste dijelove sjemenke ne­ćete konzumirati ako koristite samo ulje. Drugo, naj­vjerojatnije ćete kupiti toplo prešano ulje. U praksi to zna­či: ako vam je ulje gadno na okus, nagorko i vrlo jako, najvjerojatnije imate hlad­no­prešano ulje (1 dcl košta oko 80 kn) ali opet imate samo ulje, ne i druge lje­kovite dijelove koštice. Ako vam je ulje ukusno, miomi­risno i miriši na pržene koš­tice od bundeve onda imate toploprešano ulje (1 litra cca 80-100 kn). Ovo ulje radi se na način da se koštice bundeve zagriju na suncokretovom ulju, preprže i nakon toga iscijede. U takvom ulju je bar 20% suncokretovog ulja ali i nedostaje cijeli niz nezasičenih masnih kiselina koje su se izgubile zagrijavanjem ulja.

Bitno je također imati na umu da velika količina ulja koja je u sjemenkama pri njihovom svakodnevnom kon­zumiranju može kod šeće­raša podignuti šećer. To re­guliramo tako da nam je ostatak prehrane tokom da­na dijetalan.
 
Dakle, kupiti koštice koje su sušene a nisu okovane so­lju te polako grickati svaki dan! Zima je ionako duga!