08.11.2013.
Buča, tikva, bundeva…
Zdravo je jesti sezonski a sada u vrijeme jeseni savršeno je vrijeme za jela od tikvi i bundeva. Ima ih preko 800 vrsta, rastu po cijelom svijetu, spominju se u skoro svim svetim spisima, cijelu ljudsku povijest smatrane su ljekovitom biljkom i izuzetno vrijedim prehrambenim artiklom.
Bundeve su vrlo ukusne ali i jako zdrave, prepune su minerala, vitamina (A, C, D, i B komplex) i elementima u tragovima (kalcij, kalij, selen, fosfor).
Bundeva čisti i liječi probavni trakt, djeluje smirujuće i poboljšava pamćenje, podiže opći imunitet, čisti i jača kožu, djeluje na balans ženskih hormona (ima folne kiseline). U isto je vrijeme i blagi diuretik i niskokalorična hrana pa je pogodna za kure mršavljenja.
Osim fantastičnih jestivih delicija (koje preporučam pogotovo od bundeve trukinje, tublek) kod bundve posebnu pažnju zaslužuje ljekovita koštica.
Sirove koštice (možda samo osušene, ali ne i zasoljene) trebaju jesti muškarci koji imaju problema sa prostatom. Ako je moguće treba pojesti i onu potkožicu ispod ljuske, svaki dan dvije šake dnevno. To je mnogim muškarcima pomoglo čak i da se skinu sa tableta.
Mnogi ljudi tom problemu žele doskočiti i na način da u prehrani koriste samo bučino ulje. No, to nije to i neće pomoći iz više razloga.
Prvo potkožicu i vlaknaste dijelove sjemenke nećete konzumirati ako koristite samo ulje. Drugo, najvjerojatnije ćete kupiti toplo prešano ulje. U praksi to znači: ako vam je ulje gadno na okus, nagorko i vrlo jako, najvjerojatnije imate hladnoprešano ulje (1 dcl košta oko 80 kn) ali opet imate samo ulje, ne i druge ljekovite dijelove koštice. Ako vam je ulje ukusno, miomirisno i miriši na pržene koštice od bundeve onda imate toploprešano ulje (1 litra cca 80-100 kn). Ovo ulje radi se na način da se koštice bundeve zagriju na suncokretovom ulju, preprže i nakon toga iscijede. U takvom ulju je bar 20% suncokretovog ulja ali i nedostaje cijeli niz nezasičenih masnih kiselina koje su se izgubile zagrijavanjem ulja.
Bitno je također imati na umu da velika količina ulja koja je u sjemenkama pri njihovom svakodnevnom konzumiranju može kod šećeraša podignuti šećer. To reguliramo tako da nam je ostatak prehrane tokom dana dijetalan.
Dakle, kupiti koštice koje su sušene a nisu okovane solju te polako grickati svaki dan! Zima je ionako duga!
Izdvojeni članci
Fizioterapeut
Pitanja čitatelja: Što nakon puknuća čašice koljena?
Prije dva dana kćerku mi je udario auto pri čemu je zadobila ozljedu napuknuća čašice na koljenu. Jučer je bila operacija. Što trebamo dalje da bi imala što manje posljedica?
Imam parcijalnu rupturu ukrštenih ligamenata i manju povredu meniskusa, koliko je vremena potrebno da se to zaliječi? I na koji način?