• Otkup samog otpada i reciklaža definitivno spadaju u gospodarsku djelatnost s atraktivnom budućnošću na našim prostorima. Organiziranje burze „Baja“ za plastičnu ambalažu ima objektivno uporište jer Hrvati su među vodećima u EU po njenom skupljanju

Šuška se o osnivanju posebnog ceha brokera novog hrvatskog doba, koji su se sami educirali za rad, i sami zaposlili. Uvjeti poslovanja im nisu baš najbolji, ali su odlučni u daljnjem samo-organiziranju.

Tko su ti najnoviji hrvatski brokeri? Lako ih prepoznajete: idu žustrim hodom od baje do baje, odlučnog pogleda, tegleći velike vreće PET ambalaže. Često kod baja dežuraju s mobitelom u ruci – dogovarajući cijene i ostale uvjete isporuke. Ponekad djeluju u timu: lakše je čuvati teren, a i ubrzava se proces skupljanja PET ambalaže.

Ovaj posao je stabilan i omogućuje dnevnu zaradu. Dok su uvjeti skupljanja drugih sekundarnih sirovina neizvjesni, cijena PET plastike je stabilna, čak i s tendencijom budućeg rasta.

Navedeni poslovni poduhvat s investicijskog stanovišta je potpuno financijski nerizičan, iako ponekad opasan za zdravlje i život brokera, osobito ako im popuste živci. No, vrlo su vješti i uhodani. Nadajmo se da će uspjeti svoju djelatnost podići na razinu organizirane burze, po uzoru na Varaždinsku ili Zagrebačku. Normalno, čitava stvar se mora usuglasiti s EU, koja još o tome nije obaviještena.

Iz tajnih izvora saznajemo da će gradovi i općine na svojim livadama, trenutno očišćenim od plastičnih boca, osmisliti i PET „Poduzetničke inkubatore“ te zaposliti nove djelatnike na poslovima sortiranja, prebrojavanja, čišćenja, pakiranja, otpreme, dostave i drugih usluga, vezanih za ovu djelatnost.

Također postoji mogućnost da prateća industrija počne proizvoditi male ljestve od PET-a, za pomoć brokerima pri penjanju i pregledavanju baja. Možda će brokeri rado nositi i PET cipele koje ne propuštaju blato, vodu i bakterije. Planiraju se i PET rukavice, PET naočale i PET mobiteli... Svi novi PET proizvodi moći će se reciklirati poput boca, čak i nakon kratke uporabe.

Znakovito je da ovaj interesantan biznis naginje k obiteljskom: često vidimo tim djelatnika, sastavljen od 4 - 5 generacija: djeca se uče poslu od malena, i uhodavaju s mamama i  tatama, (pra)bakama i (pra)djedovima.

Ovaj rad se relativno teško kontrolira od strane državnih organa: brokeri nemaju niti fiksno radno mjesto, a još manje radno vrijeme. Noćni sati pogodniji su za odrasle i hrabrije, a dnevni za one pojedince koji imaju slabiji vid i pokretljivost.

Otkup samog otpada i reciklaža definitivno spadaju u gospodarsku djelatnost s atraktivnom budućnošću na našim prostorima. Stoga eventualno organiziranje burze „Baja“ za plastičnu ambalažu (a poslije i za staklo, limenke, papir i drugo) ima objektivno uporište jer Hrvati su među vodećima u EU po njenom skupljanju, mjereno po glavi stanovnika. Siromaštvo potiče ugroženo  stanovništvo u ovo specifično poduzetništvo, kojem se ne nazire kraj.

Međutim, komunalna poduzeća ističu novonastali problem: iz uličnih kontejnera jedva da imaju što odvoziti, jer građani prazne kontejnere, umjesto da ih pune. Otpad je zaista postao dragocjena sirovina. Jednostavnim riječima: otpad nije smeće. Otpad je novac.