Kadulja će umanjiti lučenje žlijezda vlasišta, ali i djelovati antibakterijski i tako spriječiti nastajanje neugodnog mirisa kose.


Nedavno me kontaktirala prijateljica zbog problema s tankom kosom koja se brzo masti, pa odlučih na­pisati neš­to za sve či­ta­telje koji ima­ju slične probleme.

Dakle, imate tanku kosu koja se vrlo brzo masti. Mož­da ste i pod stresom i miris vlasišta se promijenio te svaka dva dana jednostavno morate oprati kosu što je dosta nezgodno u ovom hladnom dijelu godine, po­gotovo ako živite u Rijeci gdje svako malo puše ledena bura. 

Što učiniti? Prvo, smanjiti stres. A to je, dakako, lakše reći nego učiniti. Potom, nadomjestak minerala, po­gotovo magnezija, može uči­niti čuda. Svakodnevna ša­lica čaja od divlje majčine dušice prije spavanja može pomoći. Ali, ono što će mož­da najviše pomoći je ispira­nje kose prilikom pranja ča­jem od kadulje. Dakle, sku­hate čaj, stavite ga još toplog u kakvu plastičnu zdjeli­cu/posudu i nakon što ope­rete i isperete kosu, umjesto zadnje vode prelijete ju čajem od kadulje. Kadulja će umanjiti lučenje žlijezda vlasišta, ali i djelovati anti­bakterijski i tako spriječiti nastajanje neugodnog mi­risa kose. 

Ako ste skloni prirodnim rješenjima, vrlo vjerojatno upotrebljavate jabučni ocat umjesto regeneratora. Kla­sičan način upotrebe je jed­nu veliku žlicu jabučnog octa staviti u pola litre vode i preliti kao zadnje pranje. Ukoliko imate tanku i mas­nu kosu, ocat ne biste trebali koristiti na ovaj način, jer on potiče cirkulaciju, a time i po­jačan rad žlijezda znoj­nica na vlasištu. Cilj je da otopina ne dođe na vlasište, ali da obloži samu vlas. Zato ovu otopinu radije stavite u bočicu s raspršivačem i prs­kajte po mokrim vlasima. Kosa će vam biti mekana. Bez brige, miris octa vrlo brzo će već prilikom sušenja ispariti!