Kukuruzna svila skidala se mlada, svježa i mekana s nedozrelih klipova kukuruza, zbog čega su se s klipa morali odmotati listovi koji su ga štitili u vremenu dozrijevanja. Iako su se zbog ovog  uništili poneki klipovi kukuruza, čaj je bio vrlo često u upotrebi

 

Nekada se čaj od kukuruzne svile naširoko koristio kao pomoć kod urinarnih infekcija. Kukuruzna svila skidala se mlada, svježa i mekana s nedozrelih klipova kukuruza, zbog čega su se s klipa morali odmotati listovi koji su ga štitili u vremenu dozrijevanja. Iako su se zbog ovog  uništili poneki klipovi kukuruza, čaj je bio vrlo često u upotrebi. Kukuruzna svila sušila se uvijek u hladu na prozračnom mjestu.

Čaj od kukuruzne svile bio je na glasu da osim diuretičkih svojstava ima i protuupalno djelovanje, pa se često koristio i kod gihta, ali i protiv poremećaja rada jetre i žuči. Vrlo često koristio se i protiv povišenog šećera, kolesterola i krvnog tlaka. No, to nije sve, u narodnoj medicini čaj od kukuruzne svile koristio se i protiv kašlja, a zbog salicine kiseline i kod rahitisa i bolova u kralježnici.  Ispada da se koristio skoro za sve, zar ne? Treba imati na umu da su se ljudi nekada puno više kretali, puno više boravili na suncu i zdravije se hranili, pa je i snaga oporavka organizma bila puno veća. Danas, kada nije toliko lako naći netretirana polja ičega, pa niti kukuruza, ovaj čaj je pomalo pao u zaborav.

Još uvijek se njegovi recepti preporučuju za korištenje upravo zbog diuretičkih svojstava kod povišenog tlaka, gojaznosti i posebno često kod urinarnih infekcija. Ako imate sreću da ga nađete. Netretiranog.

U terapijskim dozama u 24 sata udvostručuje i utrostručuje količinu mokraće. Priprema se tako da se 6 grama kukuruzne svile kuha 2 minute u 200 ml kipuće vode, poklopi, pusti stajati 20 minuta te se pije procijeđeno, zaslađeno medom, 1 čaša prije jela, tri puta dnevno. Ako nemate vagu, prelijte 3 žlice suhe kukuruzne svile s pola litre kipuće vode i pustite da poklopljeno stoji 2 sata.  Ovaj čaj stišava bol kod kroničnih upala mjehura, jača mjehur i povremenim uzimanjem preventivno djeluje na cijeli urinarni trakt.