Mješavina plodova šipka, suhih brusnica i cvjetova hibiskusa ili mješavina cvjetova bazge, kamilice i majčine dušice momentalno griju promrzlo tijelo


Nedavno sam sakupljala sjemenje konopljike, fratarskog papra. Iako je bio sunčan dan, u kasno poslijepodne pored mora je jako puhalo. Ponijela sam sa sobom majicu dugih rukava i planinarsku jaknu, ali hladan vjetar me svejedno dobro pothladio. Kada sam dolazila doma, u glavi mi je bila samo jedna misao: vrući čaj koji će me zagrijati! Uletila sam kuću, zgrabila šaku samljevenog suhog šipka, šaku primorskog vriska i prstohvat ružmarina.

Suho bilje sam pomiješala, tri velike žlice mješavine prelila s dvije šalice kipuće vode i poklopila na 15 – 20 minuta. U procijeđenu mješavinu dodala sam mrvu cimeta, med i nadošla na sebe. To je bilo ono što mi je bilo nadohvat ruke i što mi je vrlo brzo pomoglo da se zagrijem. Šipak me okrijepio svojom hranjivom gustoćom i vitaminom C, vrisak je potaknuo cirkulaciju u probavnom sustavu i tako potaknuo unutrašnje organe na rad, a ružmarin je potaknuo cirkulaciju u cijelom tijelu. Dodatno, cimet je dao dašak topline ugode zime kada se skutrimo za blagdansko vrijeme kraj kakve vatrice.

Da sam imala više vremena, ili da sam se unaprijed pripremila za moguću hladnoću, vjerojatno bih unaprijed napravila kakvu ciljanu mješavinu koja bi me čekala spremna kada se vratim u kuću. Vrlo vjerojatno bi to bila mješavina plodova šipka, suhih brusnica i cvjetova hibiskusa ili možda mješavina cvjetova bazge, kamilice i majčine dušice koja bi me momentalno ugrijala, ali i lagano opustila ili čak uspavala.

Da sam sumnjala da će mi trebati neko jače sredstvo za zagrijavanje, možda bih pripremila i komadić đumbira (ili đumbir u prahu) s jednim klinčićem i isjeckanom polovicom limuna (ili suhim koricama osušenog organskog limuna i naranče) s malo koprive koja pojačava mikrocirkulaciju.

Koju god kombinaciju da napravite, već sama toplina tekućine zagrijat će tijelo, a niti žličica meda u njemu neće biti na odmet. U krajnjoj nuždi, uvijek možete stopala uroniti u lavor tople vode s malo morske soli i zagrijavanje nakon što vas je hladan vjetar propuhao je zagarantirano.