Ministri sa kućicama. Ministri sa diplomicama. Zar zbilja ne postoji ništa bolje? Nema li 500.000 branitelja nešto bolje? Ne žele li napredak?

Ekipa iz vladajućih stranaka, netko od njih, izjavio je:

- Branitelji trebaju imati svoje ministarstvo. Oni su dali život za domovinu.

To je argument koji je prevladao. Dali su život.

Ali, ti koji su dali život. Ti koji su poginuli. Treba li njima ministarstvo? Što će im? Kakve beneficije mrtvi mogu dobiti od ministarstva branitelja? Možda molitve? Mise zadušnice? Mrtvi su mrtvi i njima ministarstvo ne treba. Uostalom, ako su dali život za domovinu, onda su ga dali za domovinu. Nisu dali za sebe. A domovina, to su ljudi koji žive u toj zemlji. Građani, djeca…

- A petsto tisuća branitelja? Njima ne treba ministarstvo? Pa oni su isto dali život za Hrvatsku.

- Oni nisu dali život. Oni su i dalje živi. Hrvatska daje njima. A od rata je prošlo već dvadeset godina.

- Pa što, oni su izborili slobodu.

- Rimski legionari su odrađivali aktivni vojni rok od 25 godina.

- Ali ovo nisu bili profesionalni vojnici. Ovih naših pola milijuna – to su bili građani.

- Pola milijuna građana skriva se iza poginulih.

I onda tim časnim i poštenim ljudima, koji su postavili temelje domovine kakva je sada, za ministra izaberu čovjeka koji je lažirao prebivalište. Pa su se branitelji ustali - pa nismo se mi za to borili. Nisu naši prijatelji za to dali svoje živote. To nije država u kojoj želimo živjeti. To nije država u kakvoj želimo da nam odrastaju djeca.

Pa je ministar otišao, ispričavajući se stotinama puta uvrijeđenoj i povrijeđenoj populaciji. Jer herojima za ministra postaviti varalicu, pa to je ispod svake časti. Još građanima, hajde nekako, ali časnim braniteljima – pola milijuna najhrabrijih i najpoštenijih, to je velika uvreda. I svi su se pitali, pa kako se to uopće dogodilo. Kako je takav čovjek prošao najsitniji od svih filtara za državnu službu. Filtar za ministra branitelja.

A sada, opet neobjašnjivo, evo kandidat je čovjek koji je lažirao 70 posto svog diplomskog rada. Pa kako je to moguće. Zamislite da branitelja nije bilo petsto tisuća. Nego da je bilo 70 posto lažnih. 350 tisuća lažnih. Kakva bi to domovina bila? Lažova, varalica i prevaranta. Kakvi bi to bili temelji države. Laž i profiterstvo. Pa to je nedopustivo. I zato su branitelji odmah digli svoj glas. Ne možemo imati takvog čovjeka za ministra. Mi zaslužujemo bolje. A narod ih je podržao. A vlast je iz naroda. I još jednom se ispričala na velikoj greški. Tko radi - taj i griješi.