- Otišao nam je predsjednik koji je bio jedini kandidat i za kojega su svi glasali.

- Što ćemo sada, za koga glasati?

To se dogodilo u HDZ-u. Demokratskoj stranci. U kojoj, ako se zamjeriš šefu letiš iz stranke. I zato se nitko ne želi zamjeriti šefu. Čak i kada se šef ne zna. Ali, svaka kandidatura je potencijalno zamjeranje drugom kandidatu. Jer ste mu ili joj automatski – protivnik.

A protivnik leti iz stranke ako pobijediti drugi kandidat. I zato je biti protivnik jako rizičan izbor. I tako je u stranci koja u svom nazivu ima riječ demokratski, demokracija vrlo opasna. I tako se kandidiraju samo oni koji su poprilično sigurni da će i pobijediti. Nema testiranja snaga. Nema sukoba mišljenja. Može postojati samo jedan.

Nakon što je otišao jedini predsjednik koji je bio jedini kandidat u vučjem čoporu dogodila se strka. Svatko je svakoga odmjeravao i procjenjivao. Kolike su šanse za pobjedu. Mora se procijeniti prije borbe. Jer borba je smrtonosna. I tako se u HDZ-u opet iskristalizirao samo jedan kandidat. Jedan jedini. Za kojega će glasati svi. I kada su svi pomislili da je rutina zadovoljena, pojavio se još jedan.

Kako prenose mediji: “Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Skupštini Međimurske županije Aleksandar Makovec najavio je kandidaturu za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice kao, kako je rekao, svojevrstan protest zbog načina izbora predsjednika stranke.”

To je maksimum demokracije u toj stranci. Kandidatura kao oblik protesta. Je li to neka šala? Dakle, ako ti se nešto ne sviđa, onda se kandidiraš u nadi da ćeš doći na poziciju i mogućnost da to promijeniš. A ne kao protest. Mislim da će i ovaj ubrzo letjeti iz stranke. Osim ako ga ne dignu u zvijezde jer je on živi dokaz da je ta stranka doista i uistinu demokratska. Jer ima dva kandidata. Jer imaju mogućnost izbora.

- Hoćeš li glasati za ovog koji se kandidirao iz protesta?

- Hoću, jer ću i ja tako protestirati.

- Svaka čast. A protiv čega?

- Protiv načina na koji se glasa.

- Znači, glasanjem protestiraš protiv glasanja?

- Tako je.

- A tko bi trebao čuti taj tvoj protest?

- Novi predsjednik. I nadam se da se neće naljutiti.

- Srećom, glasanje je tajno.