Novi lijekovi novi su samo po imenu, a razlika u sastavu i učinkovitosti obično je mala ili nikakva

 

Već sam više puta naglašavao kako cijene lijekova i zdravstvenih usluga bujaju u nebo. Tome se ne vidi kraja. Zorno ću vam prikazati kako to izgleda. Podaci su za SAD, ali vjerujem da situacija kod nas nije bitno različita. Dakle, u zadnjih desetak godina cijene svih roba i usluga porasle su za 21,6%. Istovremeno, cijene lijekova porasle su za 172%, s time da je najveći rast ostvaren u zadnje 3 godine. Preko 15% na godišnjoj razini. Pogrešno je razmišljanje da je to posljedica efikasnijih, odnosno epohalnih lijekova. Zapravo, ne plaćamo učinkovitost, već činjenicu da je nešto „novo“.

Budimo realni, epohalnih otkrića već neko vrijeme nema. Novi lijekovi novi su samo po imenu, a razlika u sastavu i učinkovitosti obično je mala ili nikakva. Novi citostatici najčešće donose mjesec ili dva više života. Ali su NOVI i ta činjenica ima svoju cijenu. No, ne rastu cijene samo novim lijekovima. Neki postojeći, koji se dobro prodaju, znaju preko noći poskupjeti za duplo i više. Naravno, o tome mediji šute. Farmacija drži pozamašan dio reklamnog prostora i ne bi bilo dobro optuživati ih za išta, pa niti za štetu koju eventualno stvore.

Vrlo skupi CT-uređaji toliko su popularni, da se malo tko uopće usudi priupitati za eventualnu popratnu štetu. (Navala je ogromna, pa sam čin pregleda ponekad podsjeća na lutrijski dobitak.) Možda bi i trebali. Kompletan CT-pregled ozrači vas poput 500 rendgena pluća. A za rendgen su nam govorili da može izazvati rak. Kod CT-a rizici su višestruko veći. Skupa tehnologija i skupe posljedice.

Ili cijepljenje protiv gripe. Penzionerima plaća država i navodno je veliki interes. Što mislite, zašto prije cijepljenja ne pokazuju popratni listić, na kojem je navedeno na desetine mogućih teških nuspojava? Što mislite da nas to ne bi trebalo zanimati? Trebamo vjerovati da je sve ispitano i sigurno? Ili se tek trebamo veseliti da nas država daruje, iako je zdravstveni sustav u kolapsu? Ili trebamo samo vjerovati da nas sreća valjda neće napustiti? Nastradati će NETKO DRUGI. Tek usput, velika većina slučajeva autizma javlja se brzo nakon cijepljenja MMR cjepivom. Trebamo vjerovati da se to ne događa i da tisuće prestravljenih roditelja izmišlja?

Hajde, recite, koliko vjerujete trgovcu nekretninama, a koliko vlastitoj prosudbi? Koliko vjerujete slatkorječivim auto-dilerima? Izgleda da nas je skupa medicina skoro pa začarala i da smo baš tu spremni zaboraviti na oprez. Internet je prepun žalopojki „dan poslije“ onih, kojima je medicinska sreća izostala. Hoću reći, visoka cijena ne podrazumijeva garanciju. Barem kada je o medicini riječ.


Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]