Prirodna infekcija, na žalost, neće stvoriti imunitet. Stoga svakako preporučujemo cijepljenje mačića u starosti od dva i pol mjeseca, te revakcinaciju četiri tjedna kasnije.


Virus će se kod latentno inficiranih mačaka ponovno aktivirati stresom. Stresna situacija je vrlo širok pojam kada su mace u pitanju. Tako stres može biti selidba u novi stan, dolazak novog člana obitelji, okot, dojenje mačića i slične velike stvari, no za macu stres može predstav­ljati i promjena hrane, promjene u ustaljenim navikama u nekom domaćinstvu te mnoge slične situacije koje nama mogu promaknuti kao nevažne. 

Maleni mačići trebali bi u prvih nekoliko tjedana biti zaštićeni maternalnim antitijelima koja dobiju od majke preko mlijeka kojeg posišu prvih nekoliko sati. 

No ispostavilo se da do­bar dio mačića ima prenizak nivo ovih antitijela da bi ih kvalitetno štitila, a na žalost svaki dan smo svjedoci ba­canju mačića, koje siročići prežive, no nikada ne dobiju šansu posisati majčino mlijeko i stoga ostaju bez ovog vida zaštite. 

Moram ovdje spomenuti da je bacanje tek okoćenih mačića iznimno okrutan čin, pa koristim svaku priliku da apeliram na vlasnike maca: sterilizirajte svoju macu i ri­ješite probleme mačića jed­nom za uvijek. Negdje u sta­rosti od oko dva do dva i pol mjeseca nivo maternalnih antitijela pada i mačići su po­novno nezaštićeni.

Prirodna infekcija, na ža­lost, neće stvoriti imunitet. Stoga svakako preporuču­jemo cijepljenje mačića u starosti od dva i pol mjeseca, te revakcinaciju četiri tjedna kasnije. Cijepljenje će pr­ven­stveno pružiti zaštitu od po­jave simptoma, no ne mo­žemo reći da je njegova učin­kovitost stopostotna jer ne pruža zaštitu od infekcije.

Revakciniramo jednom godišnje. Smatra se da cijep­ljenje smanjuje i širenje vi­rusa, ukoliko cijepimo macu koja je nosioc istog.

Ukoliko je maca bolovala od infekcije dišnog sustava, cijepljenje preporučujemo 3 tjedna nakon što se povuku svi simptomi.

Kako bi spriječili pojavu ovog oboljenja u uzgajivač­nicama te kućanstvima sa većim brojem mačaka, bilo bi dobro da sve novonabavljene mace budu izolirane 15 dana, te nakon toga cijep­ljene.