16.11.2014.
Cijepljenje maca protiv herpesa
Virus će se kod latentno inficiranih mačaka ponovno aktivirati stresom. Stresna situacija je vrlo širok pojam kada su mace u pitanju. Tako stres može biti selidba u novi stan, dolazak novog člana obitelji, okot, dojenje mačića i slične velike stvari, no za macu stres može predstavljati i promjena hrane, promjene u ustaljenim navikama u nekom domaćinstvu te mnoge slične situacije koje nama mogu promaknuti kao nevažne.
Maleni mačići trebali bi u prvih nekoliko tjedana biti zaštićeni maternalnim antitijelima koja dobiju od majke preko mlijeka kojeg posišu prvih nekoliko sati.
No ispostavilo se da dobar dio mačića ima prenizak nivo ovih antitijela da bi ih kvalitetno štitila, a na žalost svaki dan smo svjedoci bacanju mačića, koje siročići prežive, no nikada ne dobiju šansu posisati majčino mlijeko i stoga ostaju bez ovog vida zaštite.
Moram ovdje spomenuti da je bacanje tek okoćenih mačića iznimno okrutan čin, pa koristim svaku priliku da apeliram na vlasnike maca: sterilizirajte svoju macu i riješite probleme mačića jednom za uvijek. Negdje u starosti od oko dva do dva i pol mjeseca nivo maternalnih antitijela pada i mačići su ponovno nezaštićeni.
Prirodna infekcija, na žalost, neće stvoriti imunitet. Stoga svakako preporučujemo cijepljenje mačića u starosti od dva i pol mjeseca, te revakcinaciju četiri tjedna kasnije. Cijepljenje će prvenstveno pružiti zaštitu od pojave simptoma, no ne možemo reći da je njegova učinkovitost stopostotna jer ne pruža zaštitu od infekcije.
Revakciniramo jednom godišnje. Smatra se da cijepljenje smanjuje i širenje virusa, ukoliko cijepimo macu koja je nosioc istog.
Ukoliko je maca bolovala od infekcije dišnog sustava, cijepljenje preporučujemo 3 tjedna nakon što se povuku svi simptomi.
Kako bi spriječili pojavu ovog oboljenja u uzgajivačnicama te kućanstvima sa većim brojem mačaka, bilo bi dobro da sve novonabavljene mace budu izolirane 15 dana, te nakon toga cijepljene.
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Chutney od smokava
Chutney je pikantni slatko-kiseli umak od zrelog voća, povrća i začina koji oplemenjuje brojna jela
Sezonska kuhinja
Jastučići punjeni amulama
Plodovi amule poznati su pod različitim imenima poput divlja šljiva, ciborica, dženerika, arzelinka te brojnim drugim. Amula dozrijeva od srpnja do rujna. Zreli su plodovi slatko-kiselkasti i sočni
Sezonska kuhinja
Kuglof od jabuka i bundeve
Od ove dvije kraljice jeseni napravite sočni kuglof koji odlično paše uz ovo promjenjivo vrijeme vani