Sudeći po reakcijama, svidio vam se kviz kojeg smo objavili u prošlom broju. Ponekad se jedino tako može saznati pravo stanje stvari, koje možda sebi ne bi htjeli priznati, jer većina želi razmišljati da su najbolji vozači, da nikad ne prave pogreške, da imaju najbolji auto itd., uopće da su svi njihovi postupci u prometu i oko automobila idealni. Ali kad se zbroje bodovi, ispada nešto sasvim drugačije. Što, naprimjer, mislite da li je auto vaš rob ili ste vi njegov? U ovoj čudnoj situaciji, kad je ogroman broj ljudi u državi nezaposlen, i kad nema novaca, pred kraj godine, slikovito rečeno, niste mogli kupiti auto kakav ste htjeli, jer se baš nije dalo birati, zbog nedostatka nekih modela. Pojedini trgovci su u prosincu imali više od sto posto veću prodaju nego inače. A Amerika bilježi pad prodaje automobila od deset posto? Da li je nekome novi auto bio neophodan ili ga je kupio zbog susjeda, ili je samo htio uštedjeti više od tisuću maraka, to znaju oni koji su odvojili i posljednju kunu za novog člana familije. A vi ostali? Da li se za svoj stari auto pretjerano brinete ili vas baš briga ako će se raspasti na prvoj rupi. Provjerite!
1. Da li se vozite automobilom i kada bi put mogli preći pješice ili biciklom? a) da 5 bodova b) ne 0 bodova 2. Da li ostanete u automobilu i kada na plaži gledate golišave djevojke kako se sunčaju ili kada ugledate čudesan planinski vijenac? a) da 5 bodova b) ne 0 bodova 3. Da li pričate prijateljima kojom brzinom ste dojurili na primjer iz mjesta A u B? Da li skraćujete stvarno vrijeme vožnje ili ne? a) ponekad 3 boda b) često 5 bodova c) nikada 0 bodova 4. Koliko puta čistite svoj automobil? a) jednom tjedno 5 bodova b) jednom mjesečno 1 bod c) kad se zasramite 0 bodova d) nikad 0 bodova 5. Koliko vaših prijatelja ili znanaca je znalo koji automobil ste već naručili, platili? a) ni jedan 0 bodova b) nekoliko 2 boda c) gotovo svi 5 bodova 6. Da li biste i dalje imali automobil ako bi vam obavezno osiguranje i benzin gutali sav džeparac? a) da 5 bodova c) da li biste ga zamijenili, manjim, povoljnijim 0 bodova 7. Da li uvijek do vrha punite rezervoar? a) da 0 bodova c) ne 5 bodova 8. Da li možda znate koliko košta autobus, odnosno vlak od Vaše kuće do mjesta gdje se redovno vozite? a) da 5 bodova b) ne 0 bodova 9. Da li biste radije vozili manji automobil od ovoga koji sad imate? a) da 5 bodova b) ne 0 bodova 10. Kad ogrebete automobil da li ga odmah popravite? a) da 5 bodova b) pričekate trenutak kad ćete imati vremena 0 bodova c) pričekate da još ponešto naiđe 0 bodova 11. Da li vas prijatelji cijene po marki automobila koji posjedujete? a) da 0 bodova b) ne 5 bodova 12. Obično prestignete automobil koji vam je bezobrazno pokazao rep, a nema toliko kW kao Vaš? a) da 5 bodova b) ne 0 bodova 13. Da li bi kupili vikendicu ako bi cijena za vas bila pristupačna, a vi ne biste imali garažu? a) da 5 bodova b) ne 0 bodova 14. Da naslijedite gomilu novca, da li biste vi kupili Rois-rojs? a) da 5 bodova b) ne 0 bodova 15. Jeste li već kupili određen automobil da bi naljutili prijatelja, znanca, šefa? a) da 5 bodova b) ne 0 bodova 16. Svaki vozač smatra da su određeni tipovi i marke automobila veoma privlačni i elegantniji nego drugi. Da li su automobili koji na vas ostavljaju utisak, skuplji i snažniji od vašeg automobila. a) da 5 bodova b) ne 0 bodova 17. Da li ste nekad nekoga vozili u vašem zarđalom, prljavom autu i lagali mu da nije vaš? a) da 5 bodova b) ne 0 bodova 18. Da li ste nekad već prodali još dobar automobil samo zato što ste vjerovali da nije za vas dovoljno dobar? a) da 5 bodova b) ne 0 bodova 19. Čini li vam se da je Vaš automobil već teško istrošen i pun potresnih šumova baš kad vozite vlasnika mlađeg i boljeg automobila? a) da 5 bodova b) ne 0 bodova 20. Smatrate li da bi bilo bolje kad bi se kod nas mogla kupiti samo jedna marka automobila, jednostavnih, povoljnih i jednake boje? a) da 5 bodova b) ne 0 bodova
Vaša ocjena na testu

80 bodova i više: Vi nemate automobil, već zlatno tele. Postali ste njegov rob do te mjere da ne osjećate više nikakvih spona u koje vas okiva vaš lim. Što je za kralja zlato, to je Vas automobil. Vaš automobil simbolizira vašu osobnost. Uvijek je bolji od automobila, vaših podređenih. Vaš automobil je vaš ugled i vaš ponos. Čim vam se pruži prilika (kredit), kupujete automobil po snazi i sjaju ravan vama ravnom po rangu. To je obavezno posljednji, najnoviji model. 61 do 79 bodova: I vi ste rob automobila. Ni jedan jedini dan ne provedete bez njega. Ako je u servisu, osjećate se kao invalid bez obje noge. Ipak, ponekad svoj automobil osjećate kao breme. Automobil vam znači simbol, položaj u društvu! Prestanite čitati prospekte i brošure o automobilima! Zadržite svoj automobil i postupajte s njim malo ravnodušnije! Probajte sami sebe uvjeriti da biste mogli isto tako živjeti - s njim ili bez Njega. Bit će vam lakše ako se na tržištu ili na susjednom dvorištu pojavi kakav najnoviji model. Ne budite tako bolesno osjetljivi na svaki neuobičajeni šum u motoru! Jednostavno ga prečujte! 20 do 60 bodova: Vi ste zanesenjak među vozačima. Čudak. Ali znate da je automobilski život hazard. Jednom se dobiva, drugi put gubi. Danas ste vi gospodar svog limenog prijatelja, a sutra je On vaš gospodar. Volite svoj automobil, čini vam se da je to obavezan hobi. Ipak uvijek dajete prednost sebi, a tek onda je on na redu. Na posao se vozite i po lošem vremenu, nimalo ga ne žalite. U vezi sa čišćenjem automobila vi smatrate da voda ni za cipele nije dobra. Iako čeznete za bolji, novijim automobilom, nađete i za druge, povoljnije i ljepše stvari. Vaš automobil je za vas samo sredstvo koje vas vozi na more, u brda i gdje treba. Još malo, pa nećete više biti njegov rob.