Među najčešće deformitete s kojima se susreće dječja ortopedija spadaju spuštena stopala te deformiteti kralježnice – skolioza i kifoza

 

Dječja ortopedija subspecijalistička je grana otropedije te se bavi dijagnostikom, liječenjem i prevencijom određenih bolesti i ozljeda lokomotornog sustava djece. Dijete nije čovjek „u malom“, već je jedinka za sebe s posebnom konstitucijom koštano-zglobnog sustava, stoga je potrebna posebna i izuzetno dobra edukacija subspecijalista dječje otropedije.

Ono čime se bavi dječja ortopedija su razne malformacije i deformacije lokomotornog sustava, urođene ili stečene, traumatske ili sportske ozljede npr. prijelomi, iščašenja, zatim tu spadaju i tumori koštanog sustava, benigni i maligni te neuromotorni poremećaji poput cerebralne paralize. Među najčešće deformitete s kojima se susreće dječja ortopedija spadaju spuštena stopala te deformiteti kralježnice – skolioza i kifoza.

Kliničkim pregledom kod djece se najčešće ustanovljuju bolesti kukova, kralježnice, rjeđe koljena i ramena, a temelje se na raznim testovima i procjenama. Ultrazvučna dijagnostika od velike je važnosti u najranijoj dječjoj dobi (prvo tromjesječje) u preventivnom otkrivanju razvojnih poremećaja kukova (npr. displazija, iščašenje) kako bi se na vrijeme moglo reagirati i liječiti takva stanja.  Radiološki se najbolje vide prijelomi kostiju, a magnetnom rezonancijom ozljede mekotkivnih struktura oko kostiju (tetive, ligamenti).

Liječenje u dječjoj ortopediji može biti konzervativno ili kirurško. Konzervativno liječenje uključuje razna pomagala koja pomažu pri korekciji određenih deformiteta ili malformacija, a koji nisu pogodni za kirurško liječenje ili ono nije potrebno. Tu pripadaju razne ortoze, cipelice za korekciju ravnih stopala itd. Kirurško se liječenje može podijeliti na minimalno invazivno i invazivno (klasično) kirurško liječenje.

U našoj poliklinici imamo stručan tim kojeg čine subspecijalist dječje ortopedija i anesteziološki tim specijaliziran posebno za djecu. Osim važnog iskustva, posjedujemo i dijagnostičku opremu, kao i suvremenu salu za kirurško liječenje naših najmanjih pacijenata. Pri dugogodišnjem radu s djecom razvili smo brojne nove operativne metode koje koristimo u liječenju naših pacijenata. Brojne publikacije i znanstveni radovi proizašli su iz Poliklinike Roth, a svakako se najviše možemo pohvaliti s patentiranom inovacijm Bonestar Titan Implant koji se koristi u kirurgiji ravnih stopala te se ugrađuje u ustanovama diljem svijeta.