Potvrda A1 izdaje se za sve osobe koje rade u državi članici različitoj od nadležne države članice, uključujući izaslane zaposlene i samozaposlene osobe, državne službenike, pomorce, letačko i kabinsko osoblje, zaposlene i samozaposlene osobe koje rade u dvjema ili u više država članica

 

Sloboda kretanja osoba jedna je od četiri temeljne slobode koje omogućuje jedinstveno tržište Europske unije. Koordinacijom sustava socijalne sigurnosti stvoreni su preduvjeti za njeno provođenje. Poslodavac koji upućuje radnika ili samozaposlena osoba obvezni su obavijestiti nadležnu ustanovu u matičnoj državi o namjeri izaslanja. Ukoliko su ispunjeni svi propisani uvjeti, nadležna ustanova izdat će potvrdu A1 (ranije E101) kojom se dokazuje da se na osobu i nadalje primjenjuje zakonodavstvo matične države te se istodobno o izaslanju obavještava nadležnu ustanovu u državi rada. U skladu s načelom primjene zakonodavstva samo jedne države, potvrda A1 odnosi se na zakonodavstvo socijalne sigurnosti u širem smislu koje se primjenjuje na osobu i potvrđuje da ona nije obvezna plaćati doprinose za socijalno osiguranje u nekoj drugoj državi članici.

Potvrda A1 koristi se u različitim situacijama koje su obuhvaćene glavom II. Osnovne uredbe (Uredba (EZ) broj 883/2004). Ona odgovara tipskom formularu koji izdaje, u skladu s glavom III. Uredbe 574/72, ustanova koju je odredilo nadležno tijelo države članice čije se zakonodavstvo u području socijalne sigurnosti primjenjuje. Zakonom o provedbi uredbi Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje određen je nadležnom ustanovom za određivanje zakonodavstva o socijalnoj sigurnosti koje se primjenjuje prema uredbama EU o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti.

Potvrdom A1 želi se olakšati sloboda kretanja radnika i sloboda pružanja usluga. Njome nadležna ustanova države članice u kojoj poduzeće koje zapošljava izaslane radnike ima poslovni nastan proglašava da će se njezin sustav socijalne sigurnosti primjenjivati na te radnike. Time, temeljem načela prema kojem radnici trebaju biti osigurani u samo jednom sustavu socijalne sigurnosti, ta potvrda nužno neizravno navodi da se ne može primjenjivati sustav druge države članice.

Potvrda A1 zadani je obrazac propisan odlukom Administrativne komisije za koordinaciju sustava socijalne sigurnosti, a vrijedi na čitavom području Europske unije kao dokaz o zakonodavstvu o socijalnoj sigurnosti koje se primjenjuje na određenu osobu, da se doprinosi plaćaju u nadležnoj državi članici i da ne postoji obveza plaćanja doprinosa u drugim državama članicama u kojim se obavlja djelatnost. Potvrda A1 izdaje se za sve osobe koje rade u državi članici različitoj od nadležne države članice, uključujući izaslane zaposlene i samozaposlene osobe, državne službenike, pomorce, letačko i kabinsko osoblje, zaposlene i samozaposlene osobe koje rade u dvjema ili u više država članica, ugovorno osoblje EU-a i osobe kojima je odobreno odstupanje na temelju čl. 16. Uredbe 883/2004.