Od svih biljaka koje uspješno djeluju na crijevne viroze, drača je najjednostavnija za upotrebu. Dovoljno je tek 5-6 klobučića koje ćete iskuhati u šalici vode, pustiti da odstoji 30 minuta i stvar je uz tri šalice dnevno kroz dan, dva riješena

 

U službenoj bazi podataka botaničkih vrsta Hrvatske čak pet biljaka se ponegdje lokalno naziva i „dračom“. Tako možemo vidjeti da se ponegdje dračom naziva bijeli glog, plavi kotrljan ili čak drvo šipka, divlja ruža.

Drača o kojoj ću vam ja ovdje pisati i koju cijelo priobalje naziva tim imenom nosi latinski naziv Paliurus spina-christi. Žbunasti je grm ili manje stablo ovalnih listića i tankih grančica prekrivenih sitnim trnjem koje obavezno izgrebe ruke i noge ako mu se približite. Često ima na sebi ima runo ovaca koje se provlače pored njega, bar u priobalju, a rašireno je od Istre do Dubrovnika, obavezno je po otocima i Dalmatinskoj zagori.

Pred kraj ljeta i na jesen sazrijeva dračin prepoznatljiv plod koji liči na leteće tanjure od kojih smo kao djeca radili ukrase, ogrlice. Plod je prvo osvježavajuće zelene boje pa prelazi u žutu te na kraju poprima različite nijanse smeđe boje. Sjećam se da smo ga u djetinjstvu kao vječiti izgubljenici u šumama jeli, jer je netko od nas dječurlije iz ulice čuo da su ga u vremenima gladi ljudi koristili za preživljavanje. Danas znam da se spužvasti dio ploda zaista koristio u prehrambene svrhe. Sušio se, mljeo te miješao s brašnom za izradu kruha.

Na odabir ove biljke za članak potaknuo me prijatelj pčelar koji mi je rekao da mu je majka bila dva tjedna na bolovanju zbog crijevne viroze koja hara. Prva asocijacija mi je bila pa pčelinjak ti je smješten kraj drače, zašto joj nisi nabrao? Nije se sjetio...   Od svih biljaka koje uspješno djeluju na crijevne viroze (list borovnice, kantarion, vrisak, list dunje, list jagode, list kupine, kora ploda nara, kora hrasta..), drača je najjednostavnija za upotrebu. Dovoljno je tek 5-6 klobučića koje ćete iskuhati u šalici vode, pustiti da odstoji 30 minuta i stvar je uz tri šalice dnevno kroz dan, dva riješena. Ista skupina tvari koji će smiriti crijeva (tanini), djelovat će i kod krvarenja iz zubnog mesa, a zbog protubakterijskog djelovanja grgljanje čajem od drače pomoći će i kod upala grla, ždrijela, ali i afti, rana koje teško zacijeljuju i za dezinfekciju ogrebotina. Obratite pažnju na to da biljke koje imaju trnje pa izazivaju rane vrlo često u listovima imaju tvari koje zaustavljaju krvarenje, pomažu koži da se što prije regenerira.

Sve je u balansu, samo trebamo upoznati gospođe i gospodu biljke i naučiti ih gledati svaku ponaosob kao osobu, iz više kuteva, kroz dulji period i temeljito.