Svi se mi nekada nađemo u teškim situacijama. Pred zidom. Tada se čini kao da nas pritišću najcrnje nevolje ovoga svijeta. Od braka i financija do vrta, kojeg su preplavile proždrljive gusjenice. Beznadne situacije su poput teške noćne more. Gnječe mozak i danju i noću. Želudac kao da probavlja žilete, a crne misli prilijepile su se uz svaku životnu stanicu. Ali, baš o sposobnosti baratanja s krizom ovisi kvaliteta našeg života. Ne tražite pomoć od drugih, naviknite se da ključne odluke donosite sami. Ponekad i nije tako crno, kao što izgleda. Možete se dodatno potruditi da nađete ikakav ili bolji posao, možete pokušati zakopati ratnu sjekiru tamo gdje ste vodili ratove, možete se manje ljutiti ili možete nanovo cijeniti ljubav. A možete izvući i nekakvog asa iz rukava, koji će vam promptno poboljšati život. Naravno, možete pribjeći i opciji zadnje nade, koja možda nije jednostavna, ali u koju imate povjerenja. U medicini je druga opcija liječenja posebno osjetljiva i na nju se trebamo pripremiti još dok smo savršeno zdravi.

Bolesti ima svakojakih, načina liječenja još više. S većom, manjom ili nikakvom učinkovitošću. Toga trebamo biti potpuno svjesni. Dakle, kakvu god bolest nakopali, bitno je da izaberete način liječenja u koji imate potpuno povjerenje, ali i da to povjerenje počiva na koliko-toliko realnim osnovama. Proučili ste svoju bolest i znate što je za vas najbolje. Nadam se da ne robujete dogmama oko oficijelne ili alternativne medicine. Svaka ima svojih prednosti i mana, ali jedino je bitno što dovodi, a što ne dovodi do izlječenja. Hoću reći, može vas izliječiti mala tabletica iz Bayera, ali i smežurani list iz amazonske prašume.

Prirodno, dogodi se i loš izbor. Bolest napreduje (ili se pretvara u kronično stanje) i to ne bi trebali olako prihvatiti. UVIJEK postoji druga opcija. Radi se o vašem zdravlju i vašem životu i zaista ne trebate inzistirati na liječenju, koje vas gura u propast. Još manje se trebate bojati zamjeranja bilo kome. Život je vredniji od svega. Najgore je miriti se sa sudbinom i bespomoćno promatrati kako bolest odnosi pobjedu. Čekati nešto, što samo od sebe neće doći. Svi moramo vjerovati u drugu opciju.

Druga opcija je svakako znak da je prije toga netko zakazao. Ili ste imali nerealna očekivanja ili su vam učinkovitost metode manjkavo (ili lažno) prikazali ili ste podlegli površnim savjetima okoline ili ste se prepasivno prepustili liječenju, o kojem zapravo niste znali ništa. Možda je metoda bila dobra, ali terapeut nije. Pa i sreća je dio života, a možda je u ključnom trenutku niste imali. Bez obzira na sve, nećete vjerovati koliko puta je druga opcija značila povratak od mrtvih. Nije dobro kada prva opcija zakaže, ali svakako je dobro da druga postoji.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]