Fritule su tradicionalna hrvatska slastica od prženog tijesta, a pripremaju se na Kvarneru, u Istri i Dalmaciji, najčešće u Božićno vrijeme i za vrijeme maškara
Kada se 17. siječnja, na dan Svetog Antona, u našem kraju (zaleđu Opatije i Rijeke) oglasi antonjski rog, započinje pust, najluđe doba u godini, zovu ga i peto godišnje doba, a to su naravno - maškare!
Čini mi se da će ove godine karneval biti veoma skroman, no to ne znači da se ne možemo počastiti s krafnama, fritulama ili kroštulama. Meni su najdraže fritule, jer ih je najlakše za napraviti.
Fritule su tradicionalna hrvatska slastica od prženog tijesta, a pripremaju se na Kvarneru, u Istri i Dalmaciji, najčešće u Božićno vrijeme i za vrijeme maškara. Recepti se često prenose s koljena na koljeno te svaka obitelj ima neku svoju inačicu. Mogu se raditi s kvascem, s praškom za pecivo, uz dodatak jabuka, grožđica, cimeta… Ovo nije moj obiteljski recept, ali mi se veoma svidio jer je jednostavan i fritulice su brzo gotove te ga koristim već duže vrijeme.
Dok se ulje zagrije, u jednoj posudi pripremite tijesto i fritule su spremne za pečenje. Otkrila sam i jedan trik, ako tijesto ubacite u slastičarsku vrećicu, s okruglim nastavkom na vrhu, kada ga istiskujete i zarežete nožem, fritule će biti pravilnijeg oblika i puno je brži proces pečenja.
SASTOJCI:
- 400 g glatkog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 2 tekuća jogurta
- 2 jaja
- 4 žlice šećera (ili više ako želite slađe)
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 40 ml ruma ili rakije
- cimet, naribana jabuka, grožđice (po želji)
- 1 l ulja
- šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA:
Jaja miksati sa šećerom i vanil šećerom, dodati jogurt, rum i sol te na kraju umiješati brašno sa sodom.
Smjesa mora biti glatka, bez grudica i gusta.
Ulje (ili drugu masnoću po želji) zagrijati u loncu. Treba biti dovoljno masnoće da fritule plivaju i ne dodiruju dno lonca.
Žličicom namočenom u vruće ulje uzimati tijesto i pomoću druge žličice oblikovati fritule pa ih peći u vrelom ulju dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Pečene fritule vaditi šupljikavom žlicom, ocijediti ih na papirnatoj salveti i posipati šećerom u prahu.
U slast!