Fritule su tradicionalna hrvatska slastica od prženog tijesta, a pripremaju se na Kvarneru, u Istri i Dalmaciji, najčešće u Božićno vrijeme i za vrijeme maškara


Kada se 17. siječnja, na dan Svetog Antona, u našem kraju (zaleđu Opatije i Rijeke) oglasi antonjski rog, započinje pust, najluđe doba u godini, zovu ga i peto godišnje doba, a to su naravno - maškare!

Čini mi se da će ove godine karneval biti veoma skroman, no to ne znači da se ne možemo počastiti s krafnama, fritulama ili kroštulama. Meni su najdraže fritule, jer ih je najlakše za napraviti.

Fritule su tradicionalna hrvatska slastica od prženog tijesta, a pripremaju se na Kvarneru, u Istri i Dalmaciji, najčešće u Božićno vrijeme i za vrijeme maškara. Recepti se često prenose s koljena na koljeno te svaka obitelj ima neku svoju inačicu. Mogu se raditi s kvascem, s praškom za pecivo, uz dodatak jabuka, grožđica, cimeta… Ovo nije moj obiteljski recept, ali mi se veoma svidio jer je jednostavan i fritulice su brzo gotove te ga koristim već duže vrijeme.

Dok se ulje zagrije, u jednoj posudi pripremite tijesto i fritule su spremne za pečenje. Otkrila sam i jedan trik, ako tijesto ubacite u slastičarsku vrećicu, s okruglim nastavkom na vrhu, kada ga istiskujete i zarežete nožem, fritule će biti pravilnijeg oblika i puno je brži proces pečenja.


SASTOJCI:

  • 400 g glatkog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 2 tekuća jogurta
  • 2 jaja
  • 4 žlice šećera (ili više ako želite slađe)
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 40 ml ruma ili rakije
  • cimet, naribana jabuka, grožđice (po želji)
  • 1 l ulja
  • šećer u prahu za posipanje


PRIPREMA:

Jaja miksati sa šećerom i vanil šećerom, dodati jogurt, rum i sol te na kraju umiješati brašno sa sodom.

Smjesa mora biti glatka, bez grudica i gusta.

Ulje (ili drugu masnoću po želji) zagrijati u loncu. Treba biti dovoljno masnoće da fritule plivaju i ne dodiruju dno lonca.

Žličicom namočenom u vruće ulje uzimati tijesto i pomoću druge žličice oblikovati fritule pa ih peći u vrelom ulju dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.


Pečene fritule vaditi šupljikavom žlicom, ocijediti ih na papirnatoj salveti i posipati šećerom u prahu.

U slast!