Znati gdje i kako postaviti granicu veliki je problem mnogima.

Klijentica s kojom radim doživljavala je emocionalno maltretiranje, a da toga nije bila ni svjesna.

Mislila je da je normalno da se mora odmah javiti na mob. kada ju partner nazove jer će on inače “poludjeti”, prestala se družiti s dvije prijateljice jer se njemu nisu sviđale...

Srećom, kroz naš rad osvijestila je da joj ne mora više biti tako te da ima pravo postaviti zdrave granice. Shvatila je i da joj partner ne radi ništa, već da sama dozvoljava “teror” jer nema definirane granice. Gdje je najčešće potrebno postaviti granice?

Obitelj

Bez obzira koliko volimo članove svoje obitelji nekada nas izlude sa svojim izjavama.

Npr. vi i mama nemate iste poglede na vaš posao pjevačice i ona vas pita: “Kada ćeš konačno imati normalan posao?”

Umjesto da ju, iznervirani, pokušate uvjeriti da je vaš posao ozbiljan, možete reći: “Imamo različito mišljenje o mom poslu.”

Na taj način ste uvažili mamino mišljenje, niste se posvađali i postavili ste zdravu granicu do kuda dozvoljavate nekome da vam komentira život.

Prijatelji

Npr. kada se pohvalite da ste kupili novu televiziju komentar može biti: “Mislim da bi bilo bolje da si novac uložio u ...” Vaši prijatelji ne žive vaš život i zato ne mogu znati što je najbolje za vas. Ako osjećate da su prešli granicu, dajte im do znanja da cijenite što brinu o vama te da ćete, u buduće zatražiti njihovo mišljenje, Ako vam bude trebalo.

Posao

Česti oblici nedostatka granica na poslu su neuvažavanje od strane šefa ili kolega, slaganje sa svima.

“NE” je lijek za takve situacije. Rijetko se koristi, najčešće, radi straha od gubitka posla ili od odbacivanja. Ljudi žele više biti prihvaćeni, nego da ih se cijeni i za to plaćaju visoku cijenu.

Ljubav

Nepostojeće granice su bitan uzrok nezadovoljstva u vezi. Šo dobivate zauzvrat kada tolerirate ono što u biti ne biste željeli da vam se dešava? Prečesto je odgovor: “Znam da se prema meni ne ponaša lijepo, ali ne mogu biti sama.” Ako sami sebe ne cijenite kako da vas partner cijeni?

 

Pomognite proslijediti ovu poruku osobama koje muči sličan problem, a za koje znate da im može pomoći da žive sretnije.

Zahvaljujem vam se unaprijed u svoje i njihovo ime! 

Zauzvrat, poklanjam vam provjereno učinkovit vodić za bolju komunikaciju u vezi.

Preuzmite ga klikom na Obnovi Ljubav