21.09.2006.
Gluten kao ambrozija
Sanjate li i vi ambroziju? Skoro da razumijem bijes onih, koji gutaju kilograme antihistaminika i polažu labave nade u injekcije. Što bi trebalo donijeti olakšanje. A bolesni su ZBOG VOJSKE NEODGOVORNIH, KOJI NE ŽELE ČUPATI AMBROZIJU. Kakvo ponašanje! Pelud leti, njih nije briga, a NAROD TRPI. Tako alergičari uništavaju zdravstveno osiguranje, a moglo je sve biti drugačije da je bilo više pameti. Odnosno, da se sve počupalo na vrijeme, spalilo na lomači i proslavilo zdravstvenu pobjedu uz VOLA NA RAŽNJU. Za sljedeću sezonu mogli bi onda ispiliti kestene. I ONI SU PUNI PELUDI. No, dobro, mislio sam nastaviti raspravu o celijakiji. Znate, poput ambrozije, ni gluten nije baš lako izbjeći. Iako liječnici znaju reći da je celijakiju moguće izliječiti, mislim da je "izlječenje" ovdje krivo upotrebljen pojam. Ne postoji spasonosna tableta za celijakiju. Sve se samo svodi na više ili manje uspješan slalom kroz svijet, krcat glutenom. A to nije samo izbjegavanje standardnog kruha i pašte. Kako se gluten nalazi u pšenici, ječmu i raži, mogućnost "bliskog susreta" gotovo je neograničena. Osim kruha, na crnoj listi su kolači i keksi, ali i brojni drugi proizvodi. Problematične su i namirnice, koje se, na prvi pogled, ne čine sumnjivim. Tu spada gotovo sva industrijski prerađena hrana. Gluten se koristi kao sredstvo za zgušnjavanje u sladoledima, raznim desertima, preljevima sa sirom, umacima i juhama. Međutim, I SAM ČIN TVORNIČKE PRERADE NOSI RIZIK OD KONTAMINACIJE. Iako zob ne sadrži gluten, njegova prerada u pahuljice i još štošta drugo ČESTO UKLJUČUJE DODATAK PŠENICE U TRAGOVIMA IZ TVORNIČKOG PROIZVODNOG OKRUŽENJA. (Ne zaboravite, i vrlo male količine mogu aktivirati simptome.) Znate li da se slad, inače frekventni dodatak, proizvodi iz ječma? Mlijeko, inače, nikome ne preporučam, a kod celijakije postoji i dodatni faktor rizika. Naime, kazein (mliječni protein) ima vrlo sličnu molekularnu strukturu kao i gluten. Kod nekih će i djelovanje biti isto. Sve u svemu, pronalaženje "čiste" hrane predstavlja pravi izazov. Određeni proteinski fragmenti iz glutena i kazeina vrlo su slični molekulama morfija. Štoviše, i djeluju poput morfija. I IZAZIVAJU OVISNOST POPUT MORFIJA. To je i razlog zašto se 50% bolesnika od celijakije teško privikava na novi dijetni režim. Sjeme ovisnosti čupa im mozak, ne dozvoljavajući lagane promjene, bez obzira koliko bile neophodne. Ne bih rekao da je izostavljanje pšeničnog kruha osobiti problem s nutricionističkog stanovišta. (Uostalom, štošta se može samljeti u brašno, ako već morate jesti kruh.) Generalno, SMANJENI IZBOR DOZVOLJENE HRANE MANJI JE PROBLEM OD SMANJENE MOGUĆNOSTI ABSORPCIJE U CRIJEVIMA. Naravno, manjak vitamina i minerala vrlo je izražen kod nedovoljno restriktivne prehrane, ali anemični zaostaci MOGU STVARATI NEVOLJE I NAKON POTPUNOG IZBACIVANJA GLUTENA. Trećini bolesnika kronično nedostaje magnezij, što povećava opasnost od osteoporoze. (Dobri izvori magnezija su orašasti plodovi i zeleno lisnato povrće.) A tu je i osteomalacija, defektivna mineralizacija kostiju, iza koje često stoji manjak vitamina D. Jedna od poznatih posljedica celijakije. Kao i deficit vitamina A, što može dovesti do noćnog sljepila. Niti jedna bolest ne zvuči privlačno, pa tako ni celijakija. No, SVAKA bolest može značiti buđenje, prekretnicu u životu i oproštaj sa štetnim navikama. Ako mislite da je kruh nenadomjestiv, ljuto se varate. Ne možete živjeti bez sladoleda? Mlijeko i vrhnje TRPATE SVUDA? Mrska vam je i pomisao na NEPRERAĐENO povrće, kao temelj prehrane? Hm, sve odreda teški izazovi. Da počupaš ambroziju od muke.
Izdvojeni članci
Imam parcijalnu rupturu ukrštenih ligamenata i manju povredu meniskusa, koliko je vremena potrebno da se to zaliječi? I na koji način?
Fizioterapeut
Pitanja čitatelja: Što nakon puknuća čašice koljena?
Prije dva dana kćerku mi je udario auto pri čemu je zadobila ozljedu napuknuća čašice na koljenu. Jučer je bila operacija. Što trebamo dalje da bi imala što manje posljedica?